Доступність посилання

ТОП новини

В усiх школах у Сербiї в понедiлок провели так звану “годину любовi та толерантності”. Йдеться про початок кампанiї уряду проти зростаючого насильства серед підлітків.


Михайло Рамач

Белград, 22 березня 2005 – Минулого тижня в белградськiй лiкарнi помер шiснадцятилiтнiй гiмназист, котрого побили ровесники. Громадскiсть схвилювалася. Адже вiд початку року сталося кiлька iнцидентiв, жертвами яких були пiдлiтки.

Учора було влаштовано так звану “молитовну прогулянку” столичних учнiв вiд будинку Кабiнету мiнiстрiв до храму святого Сави. Багатотисячну колону очолив мiнiстр освiти Слободан Вуксанович.

Мiнiстерства освiти та внутрiшнiх справ пообiцяли найближчим часом вжити рiшучих заходiв, яких досi марно вимагали працiвники освiти та батьки. Школи перебуватимуть пiд постiйним полiцейським наглядом. Учнi повиннi мати при собi довiдку, без якої не пускатимуть їх до шкiл. Порушникiв порядку виключатимуть із освiтнiх закладiв. Буде проведено спецiальнi курси для вчителiв, котрi, як пише преса, не пiдготовленi до роботи з нервозним та агресивним молодим поколiнням.

Педагоги зазначають, що молодь стала жертвою воєнних дій у дев’яностих роках та жертвою фальшивих iдеалiв, якi нав’язують їм високотиражнi бульварнi часописи. Тоді як у батькiв, зокрема в мiстах, немає часу для виховання дiтей. А в шкiльних програмах на першому мiсцi освiтня, а не виховна дiяльнiсть. Вчителi кажуть, що вони неспроможні виправляти упущень батькiв.

І нiхто не говорить про такi цiнностi як чеснiсть, правдолюбність, працьовитість, скромність. Натомiсть, дiти змалку захоплюються колишнiми бойовиками, якi розпалюють ненависть до iнших народiв. Їхнiми iдолами також є малограмотнi зiрки естради, новоспеченi багачi та спортсмени. Словом – дешева слава та великi грошi. Вищим iдеалом молодi стало безтурботне життя героїв так званих мильних серiалiв. Через це в школах поширюються наркоманiя та проституцiя, а бiйки стали щоденним явищем.

Експерти попереджають, що недостатньо однієї “години любовi й толерантності”. Адже для анулювання наслiдкiв багатолiтнього недбальства треба, кажуть вони, перевиховувати не лише дiтей, але й їхнiх батькiв, тобто суспiльство в цiлому.
XS
SM
MD
LG