Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний джазовий фестиваль “ЄДНІСТЬ”.


Богдана Костюк

Київ, 21 березня 2005 року - Цими днями Київ перетворився на світову столицю джазу – в українській столиці виступили провідні джазові виконавці з України, Бразилії, Чехії, Росії, Ізраїлю. Фестиваль під назвою “ЄДНІСТЬ” пройшов у Києві учетверте, але вперше на ньому, поруч класичним джазовими мелодіями, звучала етнічна музика, доповнюючи і прикрашаючи “джаз з берегів Місіссіпі” наспівами українських Карпат і бразильської сельви.

Посол Німеччини в Україні доктор Штюдеманн стверджує, що у ФРН щорічно проводиться до 400 лише джазових фестивалів. А провідний фахівець Агентства США з міжнародного розвитку і симпатик джазу професор Едвардс поінформував, що у Сполучених Штатах чи не кожен штат має свої музичні фестивалі, джаз і кантрі користуються великою популярністю. І порахувати кількість відповідних музичних вечірок, презентацій і концертів майже неможливо.

Кількість джазових фестивалів в Украні, за словами відомого музиканта Володимира Соляника, можна перерахувати на пальцях однієї руки. При цьому “ЄДНІСТЬ” – єдиний джазовий фестиваль у Києві. Ініціатор фестивалю - письменник, києвознавець і, за його власними словами, “професійний слухач музики” Сергій Грабар розповів про історію свого “музичного дітища” та його виконавців наступне:

“Чотири роки тому фестиваль “ЄДНІСТЬ” відкрився. Тоді, я пам”ятаю, нам ставили багато питань. І головним було те, наскільки живучим буде цей фестиваль. Пройшло 4 роки – і я хочу похвалитися, що за ці роки ми таки зуміли не просто втримати фестиваль, а і кожен рік його проводити. Основна моя думка – що є певна традиція фестивалю. Нас постійно намагаються зв”язати з політикою – у нас весь час все зв”язують з політикою! Зв”яжіться з мистецтвом – у мене прохання до вас!”.

Цьогорічний фестиваль зібрав унікальних за своєю майстерністю музикантів: це один з кращих гітаристів Європи - Енвер Ізмайлов, який належить до кримсько-татарського народу і відроджує давні музичні традиції та мелодії своїх пращурів. Це піаніст Володимир Соляник з України і бразильський віртуоз “боса – нови” Андре Пінту дос Сантос, “зірка” російського “джаз - фанк - року” В”ячеслав Горський.

І ще одна “родзинка” фестивалю: “ЄДНІСТЬ” відкривають молоді, невідомі широкому загалові музиканти. Цього разу – дитячий джазовий оркестр Академії мистецтв України і група “Острів Патмос”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG