Доступність посилання

ТОП новини

24 березня у Дніпропетровську розпочалося засідання колегії Державної Інспекції з контролю за цінами - органу державного управління при Міністерстві економіки та з питань європейської інтеграції України.


Геннадій Сахаров

засідання колегії
Головною функцією Державної Інспекції з контролю за цінами (ДІКЦ) є нагляд за додержанням вимог закону і рішень місцевих органів влади у царині ціноутворення. У засіданні колегії констатовано, що у 2004 році серед виявлених ДІКЦ порушень норм ціноутворення найбільшу частину становлять порушення цінової дисципліни у торгівлі продовольчими товарами, на другому місці – порушення у торгівлі ліками і лікарськими засобами, на третьому – порушення у сфері житлово-комунальних послуг. На четвертому і п’ятому місцях – порушення ціноутворення на транспорті і у паливно-енергетичній галузі.

За ступенем значущості серед причин невиправданих підвищень цін на першому місці – застосування рівня рентабельності та торгових надвишок понад встановлені граничні рівні. За тим слідують необгрунтовані підвищення собівартості виробництва, стягнення плати за послуги, що мають надаватися безкоштовно, в першу чергу за адміністративні послуги, відсутність перерахунків в разі надання неякісних комунальних послуг або надання тих послуг у неповному обсязі.

У 2004 році з понад тридцяти тисяч перевірених підприємств на десяти тисячах виявлені порушення ціноутворення. Найбільше таких порушень, на 77-ми відсотках перевірених підприємств, виявлені у Миколаївській області. Загалом по регіонах України порушення виявлені на 35-ти відсотках перевірених підприємств.Ця статистика може бути дещо спотвореною. Про це свідчать випадки, коли у містах обласного підпорядкування, де місцеві інспектори ІКЦ не виявляли порушень ціноутворення, повторними перевірками, проведеними інспекторами з інших міст і регіонів, порушення виявлялися на всіх перевірених підприємствах.

Загальна кількість проведених у 2004 році перевірок цін і тарифів становить понад 231 тисячу. Внаслідок перевірок до державного бюджету повернені 59 мільйонів гривень, зменшене фінансування з бюджету і повернено невиправданих дотацій на суму 15 мільйонів гривень, повернені споживачам продукції і послуг 60 мільйонів гривень і попереджені обрахування споживачів на 31 мільйон гривень. До шести тисяч посадових осіб застосовані заходи адміністративного покарання. Особисто з порушників стягнено 500 тисяч гривень штрафів. Як зазначив начальник ДІКЦ Анатолій Козленко, є значний резерв підвищення ефективності інспекцій і перевірок.

Був наведений аналіз динаміки цін на борошно, хліб, молоко, м’ясо та пальне. Зазначено, що на утворення цін на продукти харчування і пальне впливають не тільки об’єктивні показники. Зокрема, на Дніпропетровщині, де ціна пального найвища в Україні, наявний вплив на рівень цін монополістів-трейдерів, котрі невиправдано підвищують торгівельні надбавки.

Тарифи на послуги на утримання житла в різних містах і областях України відрізняються в рази. Так, якщо у Києві вартість утримання квадратного метра житла становить 47 копійок, то у Житомирі – 19 копійок. Така ж ситуація з водо і теплопостачанням – у Миколаєві кубометр води коштує одну гривню і 27 копійок, а у безводному Криму 30 копійок, опалювання квадратного метра приміщення у Львові – гривня 36 копійок, у тому ж Криму – 59 копійок. Зазачено, що така різниця свідчить про політичий вплив на ціноутворення, коли тарифи штучно занижуються чи утримуються незмінними з побоювань протестів населення, що особливо відчувалося перед останніми виборами.

Минулий рік був не надто вдалим для внесення змін до законодавства про ціни і ціноутворення. Це теж зумовлене виборами. Як повідомив Анатолій Козленко, в Україні досі діє закон про ціни і ціноутворення, ухвалений ще 1990-го року. Зараз підготована нова редакція цього Закону. ДІКЦ проводить роботу з просування цього закону крізь комітети Верховної Ради і вважає пріоритетним завданням 2005 року поставлення нового закону на голосування у Верховній Раді.

Анатолій Козленко
“Загалом початок 2005-го року відрізняється за ціновими спостереженнями, які ми проводимо, невеликим підвищенням цін. Стрибків цін у цьому періоді не відбулося, але при цьому хочу зазначити, що згідно з методикою, за якою ми проводимо моніторинг цін, ми відслідковуємо середні ціні. І окремі відхилення, які є від цих середніх цін, які, можливо, є нехарактерними, можливо це якісь елітні ціни. Вони дещо відрізняються від цієї середньої статистики. Для пересічного громадянина наша статистика, ціни, які вони бачать, інколи не співпадають. Але наша методика визначає загальну тенденцію. Державна Інспекція з контролю за цінами, колегія якої сьогодні відбувається, має основним завданням контрольно-наглядові функції. Її завдання полягає у тому щоб виконувалися ті рішення, що ухвалені урядом чи місцевою владою чи державними адміністраціями. І багато у чому розвиток цінової ситуації буде залежати від уряду, який буде ухвалювати відповідні рішення.” – сказав у інтерв’ю для Радіо Свобода начальник Державної Інспекції з контролю за цінами Анатолій Козленко.
XS
SM
MD
LG