Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнароднi iнституцiї виділили понад чотири мільйони євро для вiдбудови сербських церков та монастирiв у Косовi, котрі були зруйновані пiд час мiжетнiчних заворушень минулого року. Початок робiт вiдкладають через суперечки в iєрархiї сербської церкви.


Михайло Рамач

Белград, 30 березня 2005 – У березнi минулого року албанськi демонстранти пiдпалили чи зруйнували 35 сербських церков та монастирiв. Серед них і пам’ятки культури 14-го - 15-го столiть. Європейськi iнституцiї для їхньої вiдбудови згодом призначили чотири мiльйони євро. Косовський православний єпископ Артемiй пiдписав з ними вiдповiдну угоду. Та коли виявилося, що вiдбудовою мали б керувати закордоннi експерти, владика вiдкликав свiй пiдпис. Вiн заявив, що таку роботу можуть виконувати лише сербськi фахiвцi та пiдприємства. Вiдбудова не розпочалася. А дощi, снiги й морози робили своє. Пустi та напiвзруйнованi церкви нинi виглядають ще сумнiше, анiж торiк.

Минулого тижня уряд Косова й патрiарх Павло пiдписали нову угоду. Та Синод Сербської Православної Церкви через два днi пiдпис патрiарха оголосив недiйсним. Мовляв, глава Церкви не вник у суть документу, в якому є деякi неприйнятнi положення. У недiлю ж вiдбулася нова сесiя Синоду. Документ ще раз вивчили й таки ухвалили його, без будь-яких змiн чи доповнень.

Але скандал на цьому не закiнчився. Мiністерство культури Сербiї висловило невдоволення фактом, що церковна iєрархiя спiвпрацює з косовськими iнституцiями без участi державних органiв. А косовський владика заявив, що патрiарх і Синод не мають право втручатися у справи його єпархiї.

Оглядачi кажуть, що йдеться не про вiдбудову храмiв, а про боротьбу за владу у сербськiй церквi. Патрiарховi Павловi 90 рокiв. Деякi iєрархи кажуть, що вiн неспроможний керувати Церквою. У травнi має вiдбутися церковний собор, на якому, за церковними джерелами, можуть обговорювати і цю делiкатну справу.

Тим часом, делегацiю сербської Церкви у вiвторок прийняв генеральний секретар ООН Кофi Аннан. Владики подякували йому за увагу, яку мiжнародне спiвтовариство придiляє збереженню церковних цiнностей у Косовi. Незважаючи на це, церкви без дахiв, дверей та вiкон пропадають, поростають травою.
XS
SM
MD
LG