Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Суд відхилив скаргу члена Партії зелених України Юрія Ткача, який вимагав визнати його переможцем виборів до Верховної Ради Криму в 2002-му році; Кияни проти київських чиновників та інвесторів; Львівський міський голова звинувачує місцеві суди у корупції.


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 29 березня 2005 року.

Надія Шерстюк

Говорить радіо “Свобода”. В ефірі передача “Права людини: українська реальність”.

Вітаємо вас, шановні слухачі!

- Суд відхилив скаргу члена Партії зелених України Юрія Ткача, який вимагав визнати його переможцем виборів до Верховної Ради Криму в 2002-му році;

- Кияни проти київських чиновників та інвесторів;

- Львівський міський голова звинувачує місцеві суди у корупції.

Суд Центрального району Симферополя відхилив скаргу члена Партії зелених України Юрія Ткача, який вимагав визнати його переможцем виборів до Верховної Ради Криму в 2002-му році у виборчому окрузі № 7 в Євпаторії, або визнати вибори на окрузі недійсними.

Екс-кандидат має намір боротися і далі, бо вважає, що його конституційне право обирати і бути обраним брутальним чином порушене.

Детальніше розповідає наш кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

За даними Партії зелених України, на виборах до Верховної Ради АРК у 2002-му році на виборчому окрузі №7 (місто Євпаторія) переміг представник “зелених” Юрій Ткач, який набрав 1627 голосів, випередивши основного суперника, авторитетного підприємця Миколу Котляревського більш, ніж на 200 голосів.

Незважаючи на скарги пана Ткача в окружну виборчу комісію і Виборчком Криму, переможцем виборів у 7-му окрузі був визнаний пан Котляревський.

Кримське відділення ПЗУ вважає офіційні підсумки виборів у цьому окрузі сфальсифікованими і посилається на рішення суду щодо голови дільничої комісії цього ж округу Венери Владимирової, засудженої за участь у фальсифікаціях до 5 років умовно.

Розповідає представник Юрія Ткача у суді, відомий кримський журналіст і правозахисник Володимир Лутьєв.

Володимир Лутьєв

20-го липня 2004-го року набрав чинності вирок євпаторійського суду, яким колишня голова 11-ої дільничої виборчої комісії округа № 7 з виборів депутата Верховної Ради АРК Володимирова Венера Залеєвна визнання винною у викраденні виборчих бюлетенів з голосами на користь кандидата Юрія Ткача, а також у здійсненні низки інших посадових злочинів.

Вирок законний і діє, його ніхто не скасував. Тож встановлено, що насправді Ткач виграв вибори, набравши найбільше голосів. Він був обраний депутатом від округу № 7 в Євпаторії, але потім шляхом злочинних дій був позбавлений конституційного права обирати і бути обраним. І більше двох років і в кримінальному, і в цивільному порядку ми доводимо, що пан Котляревський виключно завдяки цьому важкому злочину є депутатом Верховної Ради Криму, на що не має жодних прав.

Володимир Притула

Сам Юрій Ткач каже, що раніше навіть не міг передбачити, як владно-адміністративна і судова системи здатні знущатися над правами простих громадян.

За його словами, доведено, що особа стала депутатом кримського парламенту через фальсифікації голови виборчої комісії, але відновити справедливість, позбавити цю людину депутатського мандату і віддати його тому, хто насправді виграв вибори, уже майже три роки просто неможливо.

Юрій Ткач розповідає про свої вимоги.

Юрій Ткач

Суть позову – вилучити мандат у Котляревського і видати його мені, оскільки саме я 2002-го року посів перше місце і виграв вибори. І для цього є підстави – три суди, які підтвердили те, що була крадіжка бюлетенів, був підроблений протокол. На підставі цієї фальсифікації Котляревському дали перше місце.

Володимир Притула

Голова кримської організації Партії зелених України Юрій Комов тим часом повідомив, що його однопартійці звертатимуться до Уповноваженого з прав людини у Верховній Раді України з проханням знайти можливість для розгляду цієї справи в одному із судів Києва.

За його словами, кримські "зелені" вважають, що в судах Криму об''єктивний розгляд скарги Юрій Ткача неможливий через зацікавленість певних сил з кримського уряду, які лобіюють цю справу.

Надія Шерстюк

У корупції та зловживаннях звинувачує львівські суди міський голова Львова Любомир Буняк. Міська влада вимагає, аби Міністерство юстиції скерувало до Львова компетентну комісію, яка б вивчила і оцінила діяльність львівського судочинства.

Вимагають місцеві керівники і зміни голів Апеляційного та Господарського судів у Львівській області.

Галина Терещук продовжує тему.

Галина Терещук

Лише впродовж 2003-2004 років у львівських судах було розглянуто позовів за участю міськради понад 8,5 тисяч. З них 94% справ ухвалені не на користь мерії.

А нещодавно з рішенням Галицького місцевого суду арештоване все майно територіальної громади міста і рахунки. Пов’язано це з тим, що міськвиконком має сплатити 700 тисяч гривень авторам пам’ятника Шевченкові у Львові. Це при тому, що жодної підписаної угоди між органом місцевої влади і скульпторами не існує.

Справа тягнеться з 1991-го року, і лише тепер суд ухвалив рішення, при цьому арештувавши не якийсь один об’єкт на суму 700 тисяч гривень, як це передбачено законодавством, а все майно громади.

Відтак, виплатити кошти навіть авторам пам’ятника мерія не спроможна. Але вважає рішення суду незаконним і постанову щодо стягнення коштів з казни скульптурам оскаржила у судді. Втім, третій тиждень цю скаргу суд не розглядає.

Міськрада звернулася до керівників держави, аби ті допомогли розблокувати рахунки і майно, адже у місті виникла критична ситуація, не ведеться господарська діяльність, не будуються шпиталі, по суті робота органу місцевого самоврядування паралізована.

Любомир Буняк

Не чув такого в Україні, щоби арештували все майно львівської територіальної громади. Сюди завжди втручаються у невластиві їм функції, що є виключною компетенцією органів місцевого самоврядування у сфері земельних відносин, відчуження майна, тарифної політики.

Галина Терещук

Окрім того мерія просить міністра юстиції України Романа Зварича скерувати у Львів комісію і вивчити діяльність львівських судів.

Поспілкуватися з городянами, чиї справи розглядалися у судах. Вимагає міськрада звільнення з посад голови Апеляційного суду, пана Государського, і голови Господарського суду у Львівській області Мазувіта, оскільки, за словами міського голови Львова, ведеться спрямована кампанія проти місцевого органу влади. Причиною цього стало те, що міськвиконком відмовився видавати ордери на помешкання, які кілька суддів Апеляційного суду захопили самовільно у територіальної громади і нині просять виконком закріпити за ними житло.

Голова Апеляційного суду у Львівській області, пан Государський надіслав окремий лист, що, мовляв, звинувачення мерії не обґрунтовані і ніхто із суддів не мстить, просто потрібно було виконкому надати перелік майна, щоб якийсь об’єкт можна було арештувати.

Втім, наразі не прозвучали якісь аргументовані докази того, що судді справді не захопили помешкання територіальної громади. Водночас у міськраді цим фактам є документальні підтвердження.

Надія Шерстюк

У комунальному підприємстві з утримання житлового господарства Дніпровського району Києва створили незалежну профспілку.

У такий спосіб працівники хочуть відстоювати свої соціально-економічні права, оскільки, за їхніми словами, на підприємстві масово порушується трудове законодавство.

З подробицями Микола Закалюжний.

Микола Закалюжний Напередодні зборів ініціативна група із створення незалежної профспілки поширила звернення до працівників, у якому було викладено головні причини того, чому потрібно зібратися і обговорити ситуацію на підприємстві. Зокрема, працівників непокоїть те, що їх примушують виконувати роботу, не передбачену колективним договором і посадовими інструкціями.

Адміністрація підприємства при цілковитому невтручанні профспілкового комітету старої профспілки, а інколи за його згодою не проводить повного розрахунку з працівниками.

Говорить слюсар Сергій Касіч, якого згодом було обрано головою незалежної профспілки комунального підприємства.

Сергій Касіч

Примусили обслуговувати внутрішньо-домові системи гарячого водопостачання і систем центрального опалення і за це не платять ні копійки. Крім того виконуються інші роботи, непередбачені трудовими угодами, за які також нічого не платять. Хоча під них, скоріше за все, є кошторис.

Проводили теплоізоляцію труб, на мосту Патона люди працювали незрозуміло чому. Яке відношення до моста Патона маємо? За це, звичайно, ніхто нічого не платив.

Микола Закалюжний

Щоправда подібні звинувачення директор комунального підприємства з утримання житлового господарства Дніпровського району Володимир Пронін відкидає.

Володимир Пронін

Вони ж до складу підприємства входять і працюють на свою зарплату. А куди вони поїдуть і що там будуть робити – це вже справа така. Я ж їх не у після робочий час змушую чи там вказівки даю, а в робочий час, в добу, коли вони чергують.

Микола Закалюжний

Так чи інакше, але, за словами голови незалежної профспілки Сергія Касіча, ініціатива працівників обговорювати та вирішувати питання, що стосуються їхнього майбутнього, не на жарт налякала адміністрацію.

В колективі почала поширюватися інформація, що ніяких зборів не буде, а працівникам, які, попри все, прийшли на збори, відмовили у наданні приміщення.

Цей факт учасники зборів розцінили як тиск адміністрації, що таких зборів не хотіла.

Втім, Володимир Вакуленко, начальник ЖРЕО №4, у якому працівники планували зібратися, подібні звинувачення відкидає.

Володимир Вакуленко

Так о 4-ій годині у нас був вечір, присвячений дню комунальника. В мене, окрім того, ще й оренда приміщення з шести годин – на той день я домовився з орендарями, що вони перенесуть на другий час.

Вони збиралися на другу годину, а у цей час у нас вже святкувався день комунальника.

Микола Закалюжний

Так чи інакше, але люди не розійшлися, а провели збори просто неба, під дверима ЖРЕО № 4.

Після численних дискусій учасники зборів дійшли висновку, що їм потрібна організація, яка б об''єднувала їх у відстоюванні своїх прав, і таку організацію було створено. Нею стала незалежна профспілка комунального підприємства.

Надія Шерстюк

28-го березня зі стін Київської міської ради пролунала інформація про створення ради підтримки інвесторів. Йдеться про інвестування у київське будівництво.

Самі інвестори-“забудовники” в інтерв’ю столичним журналістам назвали “шантажистами” київську громадськість, яка протестує проти забудови історичної частини міста, руйнування архітектурних пам’яток та знищення зелених зон.

Громадськість не погодилась і оголосила, що пікети будинку Київської міської ради стануть перманентними.

Далі Богдана Костюк.

Богдана Костюк

Радіо “Свобода” вже повідомляло своїм слухачам про заснування громадського Форуму порятунку Києва, який утворили пересічні кияни – борці за свої вулиці, двори, сквери, за існування історичного середовища і неповторної аури Києва.

Днями про свої дії проти скорумпованого столичного чиновництва оголосила ще одна громадська організація, “Об’єктивна реальність”, про яку її ініціаторка, студентка Києво-Могилянської Академії Анастасія Безверха розповідає:

Анастасія Безверха

Зараз по Києву є багато гарячих точок, де ініціативні групи, просто мешканців, громадян протестують або проти ущільнення будівництва, або незаконного будівництва, коли на місці дитячих садків, парків, озер, історичних місць просто будуються або високі будинки, або якісь офісні центри приватними забудовниками, за якими, як правило, стоять великі політичні фігури.

Звичайно, громадяни не можуть впливати напряму на політиків, проте помаранчева революція навчила не мовчати, а боротися.

Таких ініціативних груп по Києву дуже багато. Їм потрібна підтримка. Їх потрібно зводити між собою, вони повинні відчувати за собою силу для того, щоб боротися. Цим, власне, і займається об’єднання громадських ініціатив “Об’єктивна реальність”.

Ми проводимо спільні акції, збираємося, вчимося разом як відстоювати свої права.

Було декілька великих акцій біля Київради, коли ці люди збиралися і протестували проти незаконних рішень.

На жаль, київська влада не змінилася після помаранчевої революції.

Богдана Костюк

Письменник і києвознавець Сергій Грабар “корінь зла” забудови і знищення історичного середовища Києва пояснює так:

Сергій Грабар

Київський мер повинен бути людиною, яка любить своє місто, він повинен бути киянином. Я вважаю, що корені повинні йти звідси.

Богдана Костюк

А голова Київської міської держадміністрації Олександр Омельченко пов’язує ситуацію із забудовою центральних районів української столиці, з корупцією чиновників, і звертається до киян:

Олександр Омельченко

Де влада протягає руки і бере побори хабарами. Допоки не будемо називати прізвища, ваші оплески, на жаль, будуть як в театрі опери та балету. Не шукайте слабих чиновників, не давайте тисячу гривень, щоб потім мати навар у 10 тисяч гривень.

Богдана Костюк

Але поки що, як вважають активісти Форуму порятунку Києва та “Об’єктивної реальності”, заклики міського голови залишаються лише “сотрясінням повітря”, і починають ініціювати референдум за дострокове припинення повноважень Київської міської ради у повному складі.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Над випуском у київській студії працювали укладач і ведуча Надія Шерстюк, звукооператор Михайло Петренко.

На все добре, шановні слухачі!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG