Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні в новому приміщенні Українського музею в Нью-Йорку відкрилась виставка творів Олександра Архипенка, одного з найбільших митців ХХ століття.


Оксана Пеленська


Прага, 1 квітня 2005 - Більшість свого життя, понад 55 років, прожив киянин Олександр Архипенко за кордоном: у 1908-му році він виїхав спочатку до Парижа, потім у Берліні, а далі жив у Нью-Йорку. І всі ці роки, особливо на схилі життя, його нестерпно мучила мрія повернутись до дому.

Він дуже хотів потрапити до Києва на Шевченківські свята, про це він колись наважився признатись Віталію Коротичу. Але не судилось. Одного дня по дорозі в майстерню Олександр Архипенко помер. Йому було 77.

Закінчилось земне життя великого майстра, але не закінчилась його дорога у мистецтві, тривають, щоб і далі приносити радість нових відкриттів і духовного одкровення, зустрічі з його мистецтвом.

Брак і Пікасо називали Архипенка своїм, а землячка Олександра Екстер не заперечувала духовного контакту з великим майстром.

Скульптор завжди був у центрі подій, завжди мав оточення, в якому кипіли пристрасті, творчі суперечки, визрівали нові ідеї.

З часом його ім’я стало беззаперечним знаком творчого дару і високої майстерності, а скульптури в експозиціях музеїв чи галерей відразу значно піднімали їхній авторитет.

Нині скульптури, малярство і графічні твори Олександра Архипенка розкидані по музеях світу, а його виставки здобувають ранг особливо важливих культурних подій.

Знаменно, що Український музей в Нью-Йорку відкриває свою роботу у стінах нового приміщення виставкою творів Олександра Архипенка.

Зусиллями працівників музею в експозиції зібрано 65 скульптур і скульптурно-живописних творів майстра різних творчих періодів.

На прохання управи музею твори із своєї збірки до Нью-Йорку передала вдова митця Френсіс Архипенко-Ґрей, а також низка американських музеїв: Ґуґенхайм і Метрполітен музей, Вітні музей американського мистецтва, Український музей у Стемфорді та інші.

Без перебільшення можна сказати, що це перша велика ретроспективна виставка Олександра Архипенка після його смерті.

Розповідає голова управи Українського музею в Нью-Йорку Ольга Гнатейко.

Ольга Гнатейко

Відкриття новозбудованого Українського музею першою інавгураційною виставкою творів світової слави українського скульптора Олександра Архипенка є знаменною подією в історії нашої інституції. Управа Українського музею присвячує першу з трьох інавгураційних виставок митцю України, внесок якого є ключовим до історії світового мистецтва 20-го століття.

Спорудження нового приміщення Українського музею було б неможливим без самовідданої і надзвичайно щедрої фінансової допомоги української громади в Америці, українських фінансових інституцій, а особливо кредитової кооперативи “Самопоміч Нью-Йорку” та Союзу українок Америки, які заснували музей у 1976-му році.

Новозбудований музей та праця, яка відбуватиметься в ньому, залишиться заповітом їхнього бажання звеличувати культурну спадщину українського народу та зберігати її для наступних поколінь.

Оксана Пеленська

Українська діаспора в Америці пишається, що вдалось втілити одну з найсміливіших мрій – зібрати необхідних 9 мільйонів доларів, щоб викупити земельну ділянку і збудувати нове сучасне приміщення музею.

Понад 10 років від першого і до останнього центу збирала громада, українські установи у США ці кошти.

Нині Український музей в Нью-Йорку є найбільшою українською установою за кордонами України з однією з найцікавіших збірок українського народного і професійного мистецтва.

Виставка творів Олександра Архипенка експонуватиметься в залах музею в Нью-Йорку до початку вересня цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG