Доступність посилання

ТОП новини

Мельниченко кілька разів літав до Москви, а в Україні йому пропонували посаду?


Мар’яна Драч

Прага, 1 квітня 2005 року - Прослуховування кабінету Леоніда Кучми, коли він був президентом України організував Євген Марчук, який тоді був секретарем Ради ради національної безпеки та оборони України. Так стверджує колишній підполковник Федеральної служби безпеки Росії Олександр Литвиненко, який донедавна товаришував з колишнім охоронцем президента Кучми майором Миколою Мельниченком. Вони познайомилися у Лондоні кілька років тому, де Литвиненко отримав статус політичного біженця, а звело їх разом спілкування з російським олігархом Борисом Березовським. Литвиненко каже, що готовий дати свідчення тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради.


Олександр Литвиненко розповів радіо "Свобода" про те, що вирішив виступити із заявою щодо Мельниченка після той як майор звинуватив Березовського та "міжнародну групу осіб" у спробах тиску на українську владу за допомогою махінацій із розмовами у кабінеті колишнього президента України. Ба більше. 31-го березня майор заявив про те, що російський олігарх пропонував йому взяти участь у розподілі мільярда доларів, щоб відвести відповідальність від Леоніда Кучми за злочини скоєні проти Георгія Гонгадзе та Олександра Єльяшкевича.

У відповідь на цю заяву колишній підполковник ФСБ Росії Олександр Литвиненко вирішив розповісти про своє бачення касетного скандалу в Україні, посилаючись на спілкування із колишнім другом. За словами Литвиненка, Мельниченко говорив йому про те, що прослуховування кабінету на Банковій здійснювала група офіцерів охорони протягом двох років. А організував все нібито Євген Марчук:

"Організував це все, звичайно, не Мельниченко – усе це організував Марчук, колишній голова КДБ України. Коли почалася справа навколо Гонгадзе, вони мали таку розмову, що коли буде скоєно злочин, то буде санкція суду – Марчук, наскільки я розумію, тоді обіймав посаду секретаря Ради безпеки і обіцяв їм улаштувати санкцію суду на прослуховування кабінету Кучми, наскільки я розумію, заднім числом. Але факт, що, коли вбили Гонгадзе й стало необхідно все це озвучити й подати плівки як докази, Марчук сказав, що санкції суду немає – йому не вдалося її дістати. І тоді постало питання, як оприлюднити ці матеріяли, і Мельниченко, один із цієї групи, погодився виступити відкрито й сказати, що ці записи зробив він."

Литвиненко не знає, чи Марчук міг організувати прослуховування на Банковій сам, чи за сприяння якоїсь іноземної спецслужби. Але каже, що Мельниченко принаймні двічі їздив останнім часом до Москви, де нібито спілкувався з представниками Федеральної служби безпеки Росії:

"Я бачив у нього квитки до Москви. Він коли до Москви їздив, то двічі у мене зупинявся (в Лондоні). Перший раз це було десь місяців п''ять до виборів останніх президентських. Це приблизно, я дату не записував. Я ж за ним не стежив, на диктофон його не записував. Він мені розповів, що на одній зустрічі також був заступник керівника СБУ. Останній раз він їздив до Москви десь місяці зо два тому. Про це він мені говорив як про велику таємницю. Навіть вивів мене з дому. Боявся, що у мене є якась є техніка і ми на вулиці це обговорювали."

А що саме Мельниченко у Москві міг обговорювати, він Вам не розповідав?

"Говорив про вибори в Україні. А конкретно я його не питав. Він боявся про це говорити. Поділився таємницею і сказав: скоро все дізнаєшся."

Крім цього, колишній підполковник Федеральної служби безпеки Росії, який донедавна товаришував з Миколою Мельниченком, помітив, що майор останній часом розбагатів:

"Мельниченко мені казав, що має кілька мільйонів доларів. Коли ми перший раз зустрічалися, у нього були проблеми з грішми. Одного разу, коли він від мене їхав, я йому позичав гроші на таксі, він потім щоправда повернув. А зараз, коли останній раз ми пішли в ресторан, я запропонував разом розрахуватися. Але він сказав, що сам заплатить. Я багатий, каже. Я питаю, де ти їх заробив. А він мені відповідає: у мене в Україні бізнес. Давай, працювати разом, запропонував. "Я тобі обіцяю - у тебе через півроку буде також мільйон мінімум.""

А звідки гроші, Ви так і не дізналися?

"Я не знаю, який у нього бізнес. Є люди з підприємницькою жилкою, а в мене її немає. Мельниченко казав, що купив собі квартиру у Вашингтоні. Не знаю, чи сам собі купив, чи дали йому. Казав, що хоче купити дім. Я не хочу до чужої кишені заглядати, але те, що він багатий, як він сам каже, це однозначно. Це сталося буквально останнім часом."

На Вашу думку, що тепер очікує на Миколу Мельнчиенка?

"Я переконаний, що ця людина вже собі не належить. Коли він останній раз був у Лондоні, я бачив, що він дуже переживав. Борис мене кине, Борис мене не кине. А я йому кажу: Миколо, чого ти переживаєш. Борис дасть тобі адвокатів, що тобі ще потрібно? Ти ж почав цю справу, то доведи її до кінця. І ось він останній раз дзвонив, казав, що йому посаду заступника міністра оборони пропонували."

А хто йому це пропонував?

"З якимось політиком українським він зустрічався. Я зрозумів, що з ним торги вели. Пропонували посади. А йому сказав: Миколо тобі зараз не цим треба займатися. Тобі не треба зустрічатися з політиками, тобі не треба якісь посади просити. Якщо ти вважаєш, що Кучма злочинець, то доведи це до кінця. Дай свідчення. А він заплутався. І мені здається, що він не хоче давати свідчення. Він каже, що не вірить Піскуну. Так ти поясни, чому ти Піскунові не віриш. Ти ще не пояснив, чому ти записував. Йому ось що важко пояснити. Ситуація з Гонгадзе була короткий період, а записи почали за півтора роки до того як Кучма почав говорити про Гонгадзе. Ось в чому питання."

Тим часом голова тимчасової слідчої комісії з розслідування справи Гогандзе народний депутат Григорій Омельченко збирається вилетіти до Лондона, щоб взяти офіційні свідчення в Олександра Литвиненка. Якщо підтвердиться те, що Євген Марчук організував прослуховування кабінету президента України, то є підстави для порушення кримінальної справи, вважає Омельченко. Радіо "Свобода" сьогодні не вдалося почути думки з цього приводу Євгена Марчука, а журналістам 5-го телеканалу колеги генерала сказали, що він не коментуватиме заяв Литвиненка, бо вважає їх першоквітневим жартом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG