Доступність посилання

ТОП новини

Помер Папа Римський Іван Павло Другий.


Сергій Драчук


Прага, 2 квітня 2005 – Папа Римський Іван Павло Другий помер 2 квітня ввечері в своїх приватних покоях у Ватикані після низки хвороб, які вразили його останнім часом. Йому було 84 роки. За час перебування на Святому Престолі 264-й Папа побив кілька рекордів і здійснив кілька великих мрій; він зблизив Римо-Католицьку Церкву з юдеями та мусульманами – але не домігся повного порозуміння з іншими християнськими Церквами…

Поляк Кароль Юзеф Войтила став Папою в 58 років – таких молодих не обирали перед тим понад століття; він став першим неіталійцем на Святому Престолі за 455 років і взагалі першим представником на ньому слов’янського народу. Відразу після обрання в жовтні 1978 року він звернувся до людей на майдані Святого Петра в Ватикані зі словами: “Не певен, чи зможу я висловитися вашою… нашою італійською мовою… Якщо помилюся, ви ж мене поправите?” І почав зачаровувати світ своєю щирістю, мудрістю й харизмою.

Уже через вісім місяців він повернувся до комуністичної Польщі – цього разу з папським візитом. У Польщі тепер кажуть, що той візит посіяв у країні зерна спротиву комуністичному режимові. А Папа й пізніше підтримував антикомуністичний рух “Солідарність”. Сам Іван Павло Другий вважав, що саме християнські ідеали надихнули народи Східної Європи скинути комунізм. Це й стало втіленням однієї з мрій Папи.


Другу з них він здійснив у новорічну ніч 2000 року, коли привів свою Церкву з понад мільярдом вірних у третє тисячоліття. Здійсненням третьої стали відвідини Святої Землі. До цього візиту привело історичне зближення з юдеями по двох тисячах років ворожнечі. І 2000 року Папа вибачився за ненависть, переслідування й антисемітизм, що їх християни завдавали євреям, і помолився біля Стіни плачу в Єрусалимі.

Іван Павло Другий став, мабуть, першим Папою, який відвідав не лише юдейську синагогу, а й мусульманську мечеть. І в мусульманському світі його поважають за пошуки примирення між католиками й мусульманами, а ще – за спротив американській війні в Іраку.

Прагнув Іван Павло Другий і порозуміння з православними – але ця його мрія не здійснилася. Він відвідав кілька переважно православних країн, серед них 2001-го року й Україну, де нагадав українським політикам: “Ваше завдання полягає в тому, щоб служити народові, забезпечуючи всім мир та рівність у правах. Чиніть опір спокусі використати владу для особистих чи групових інтересів”.

Папа молився разом із Вселенським Патріархом Варфоломієм, – а от до Росії, великої православної держави, його так і не запросили – і не в останню чергу через діяльність Греко-Католицької Церкви в Україні, яку Російська Православна Церква вважає за свою територію.

Так само неоднозначні результати зусиль Івана Павла Другого на порозуміння з протестантськими Церквами: вони починалися як зближення, а закінчувалися нерідко й як новий розрив. І в самій Римо-Католицькій Церкві невдоволення багатьох викликала вельми консервативна позиція Папи з таких питань, як його різке неприйняття абортів, контрацепції, дошлюбного сексу чи гомосексуалізму. Критикували Папу й за повільну реакцію на сексуальні скандали, що струшували Католицьку Церкву останніми роками.

І ще трохи цифр: Папа Іван Павло Другий відвідав за 104 візити 129 країн, подолавши таку відстань, ніби він 31 раз об’їхав земну кулю, і провівши в дорозі понад 2 з половиною роки. Він став найпалкішим творцем святих: Іван Павло Другий канонізував майже 500 осіб – більше, ніж усі його попередники разом. І зі своїми 26 роками на чолі Ватикану Іван Павло Другий став третім за тривалістю перебування на Престолі Святого Петра, після Папи Пія Дев’ятого – і самого Святого Петра…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG