Доступність посилання

ТОП новини

Початок офіційного візиту Президента України Віктора Ющенко до Сполучених Штатів Америки.


Василь Зілгалов Гості: Юрій Щербак - колишній посол України у США; Сергій Куделя – власний кореспондент радіо “Свобода” у Вашингтоні (телефоном); Богдан Футей - федеральний суддя США (телефоном); Михайло Савків - Президент Українського Конгресового Комітету в Америці (телефоном). 

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 4 квітня 2005 року.

Василь Зілгалов

Доброго вечора, шановні слухачі, у прямому ефірі, як завжди, у цей час “Вечірня Свобода”. Сьогодні понеділок, 4 квітня, наша програма сьогодні буде тривати довше, майже годину. З Вами з Праги ведучий Василь Зілгалов.

Головна тема: Українсько-американські переговори візиту української делегації на чолі з Президентом Віктором Ющенком до Вашингтона.

Телефон нашої київської студії 420-2905, код Києва 044. Ми чекаємо телефонних дзвінків. З нами на зв’язку з Вашингтону наш кореспондент Сергій Куделя. Сергію, що там відбувається у Вашингтоні, чим ти нас сьогодні порадуєш, з чим познайомиш? Сергій Куделя

Доброго дня, прес-конференція завершилася півгодини тому. Два президенти спілкувалися впродовж півтори години. Як сказала прес-секретар президента, вони спілкувалися на 10 хвилин довше, ніж було заплановано.

Під час прес-конференції було відчутне добре порозуміння між двома лідерами. Я б хотів також зазначити, що хвилин за 15-20 до того, як два лідери з’явилися в східній кімнаті Білого дому, де провелася прес-конференція, в ній же з’явилися перша леді Лора Буш та перша леді України Катерина Чумаченко. Упродовж 10 хв. вони жваво та невимушено спілкувалися, обмінювалися жартами. Була відчутна позитивна атмосфера в їхньому спілкуванні. Те ж саме було відчутно під час прес-конференції двох президентів.

Василь Зілгалов

Сергію, відчувається, що американський Президент висловив відкрито, фактично, повну підтримку українському Президентові Віктору Ющенкові щодо багатьох питань зовнішньої політики в Україні.

Сергій Куделя

Так, звісно, він почав свою прес-конференцію з того, що сказав, що має велику честь стояти зі сміливим лідером української держави, він назвав українського Президента другом держави та “натхненням для всіх нас”. Він також сказав, що Україна є прикладом того, що світ змінюється на краще.

Він сказав, що США будуть підтримувати Україну у боротьбі з корупцією, зазначив, що звернувся до конгресу додати додаткові 60 млн. доларів для допомоги Україні.

Я думаю, що найбільш суперечливим питанням було запитання відносно Іраку. Один з американських журналістів запитав в президента Буша, чому США повинні залишатися в Іраку, якщо наші союзники, тобто Україна, йдуть звідти?

Відчувалося, що президент не очікував такого запитання, однак він відзначив великий внесок, який зробила Україна в стабілізацію Іраку, і сказав про те, що питання стосовно виведення українських військ з Іраку обговорювалося давно, тому для США це не є несподіванкою. Вони вважають, що коаліція має підтримати Україну для виведення українських військ Іраку.

Я також хотів би зазначити, що на ранковому брифінгу в Білому домі це питання також ставилося прес-секретареві Білого дому. Власне, в нього запитали, чи буде президент Буш вимагати від України переглянути питання виведення українських військ з Іраку, на що прес-секретар сказав, що цього вимагати США не будуть від України.

Василь Зілгалов

Сергію, а чи підписана була сьогодні декларація, яка анонсувалася про стратегічні моменти співпраці України та США?

Сергій Куделя

Так, політична декларація, на скільки я зрозумів, була підписана. Хоч президент Буш у своєму вступному слові про неї не згадав, і Президент Ющенко згадав про неї буквально одним реченням.

Він сказав, що в політичній декларації йдеться про те, що у відносинах між Україною та США відкривається нова ера стратегічного партнерства. Але зараз, буквально за кілька хвилин, розпочинається черговий брифінг у Білому домі, і можливо від прес-секретаря ми дізнаємося детальніше про те, який зміст цієї політичної декларації.

Василь Зілгалов

Сергію, а чи голосування по поправці Джексона-Веніка відбудеться у найближчі дні у конгресі?

Сергій Куделя

Очікується, принаймні говорили спостерігачі, що сподіваються після виступу Президента Ющенка у конгресі, під час спільного засідання двох палат конгресу, конгрес робить символічний крок на зустріч Україні та проголосує за зняття цієї поправки.

Однак якихось конкретних підтверджень цієї інформації ми не маємо. Президент Буш лише вкотре наголосив, що США готові допомагати Україні у вступі до СОТ та підтримати її вимоги зняти поправку Джексона-Веніка.

Василь Зілгалов

Дякую, Сергію. У нас у київській студії є гість, нещодавній посол у США, відомий український письменник Юрій Щербак. Добрий вечір, пане Юрію.

Юрій Щербак

Добрий вечір, я вас всіх вітаю, мені дуже приємно чути такі гарні новини із Вашингтону. Я уважно слухав розповідь про прес-конференцію, ми всі тут у Києві вважаємо, що весна прийшла не лише на київські вулиці (сьогодні теплий весняний чудовий день), але й весна в українсько-американських відносинах.

Василь Зілгалов

Пане Щербак, Віктор Ющенко сказав, що це буде нова, інша сторінка в історії українсько-американських взаємин...

Юрій Щербак

Так, я переконаний в тому, хоч ми мали зовсім непогані сторінки і в минулому, які перемішувалися з поривами, якимись падіннями. У нас був медовий місяць, який потім закінчився, на жаль, розлученням.

Ми мали дуже складну та болючу історію українсько-американських відносин, але я повністю переконаний, що це буде нова ера наших відносин.

В чому полягає моє переконання? В тому, що ми сьогодні маємо нову Україну, нового лідера, нового нашого Президента Віктора Ющенка, ми маємо чітку чесну зовнішню та внутрішню політику нашої країни, ми маємо керівництво лідерів, які бажають перетворити Україну на демократичну європейську відкриту державу. Отож, це є основа нашого стратегічного нового партнерства із США.

Василь Зілгалов

Пане Щербак, я маю для Вас сюрприз. З нами на зв’язку з Вашингтона Ваш друг, федеральний суддя США пан Футей. Пане Футей, доброго дня.

Богдан Футей

Добрий день, вітаю шановного посла доктора Щербака.

Василь Зілгалов

Ви знаєте, я хочу вам обом нагадати слова Джорджа Вашингтона, який сказав: “Репутація чесної людини – це найбільше заздрісне із звань”.

Я до чого це веду? Що Віктор Ющенко приїхав до США як чесна людина, це важить у новій сторінці українсько-американських відносин, пане Футей?

Богдан Футей

Я думаю, що дуже важить. Бо знаєте, вже навіть сьогодні, коли я дивився на прес-конференцію, що відбувається в Білому домі, за участю двох президентів: Президента Америки і Президента України, було наголошено, що це є нова сторінка в історії відносин України та США. Це є оновлена сторінка, яку треба, очевидно, тепер далі продовжувати і розвивати.

Це не значить, що добрі моменти, які були зроблені перед тим, забуваються. Бо Україна дійсно зробила кілька жестів, за що всі повинні завдячувати. Зокрема, Україна віддала зброю без жодних вимог, і лише за те, щоб, очевидно, існував мир на світі. Це пригадують всі.

Але тепер починається нова чиста сторінка без жодного закиду, без жодних проблем. Я думаю, це свідчить про те, що сама особа Президента Ющенка, яка зазнала так багато страждань у процесі того, щоб він став Президентом.

І ті страждання (я не хочу казати, що це є порівняння), але страждання, які мав Папа Римський у своєму життя, це саме тепер переживав недавно сам Президент Ющенко для того, щоб принести кращу долю для України.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Футей. Я пропоную, шановні гості, послухати одну з реакцій на цей візит від представника нової української опозиції, бо ще 2 квітня на уїк-енд відбувся з’їзд партії СДПУ(О). І ось що говорить про цей візит, про цей напрям відносин України один із лідерів СДПУ(О) уповноважений представник цієї партії у ВР Ігор Шурма.

Пане Ігорю, як Ви вважаєте, чи буде мати якісь наслідки цей візит Ющенка у такому глобальному плані, в зміні вектора української політики?

Ігор Шурма

Наслідки – це, напевне, щось з категорії поганого, можуть бути наслідки від якихось дій. Що стосується векторів, то я думаю, що, на превеликий жаль, Україна не є самостійним гравцем в геополітичному просторі.

Якщо сьогодні роздивитися, яким чином відбувається перерозподіл сфер впливу у глобальних масштабах, а цей перерозподіл ведеться між США, ЄС та Росією, то Україна є безперечно дуже цікавою для цих трьох держав.

Я як політик України не хочу, щоб в Україні був вектор проамериканський, проросійський чи прозахідноєвропейський, я хочу, щоб Україна відстоювала свої національні інтереси, які будуть домінуючими і найважливішими для української влади.

Якщо на сьогоднішній день Україна не може інтегруватися до європейської спільноти через недостатньо розвинені демократичні цінності, через низькі показники соціальних стандартів і економічного розвитку держави, то Україна повинна шукати своє місце там, де вона може підвищувати ці стандарти, де вона буде мати зиск, передусім економічний, який в кінцевому результаті дасть можливість зробити черговий крок до становлення і розвитку демократії України.

На сьогоднішній день економічні інтереси є як на заході, в Західній Європі, так і на сході, де знаходиться Росія і країни, що розташовані на пострадянському просторі.

Василь Зілгалов

Дякую, досить така суперечлива оцінка. Прошу наших гостей... Пане Щербак?

Юрій Щербак

Дозвольте, я скажу. Я абсолютно не згоден з оцінкою. Я думаю, що пан Ігор Шурма є надто молодий та недосвідчений політик, і він дійсно забув історію української незалежності, історію становлення наших відносин.

Я хочу нагадати, тут мій друг Богдан Футей нагадав, що Україна віддала атомну зброю. Так, ми віддали атомну зброю, але навзаєм ми отримали гарантії нашої незалежності, які, ці гарантії, нам дали США, Росія, Великобританія, Франція і Китай. І це був дуже серйозний зовнішньополітичний прорив.

Отож, всі ці розмови про те, що нас не чекають, а нам треба йти на Схід, це просто якісь, мені здається, дуже некваліфіковані погляди, тому що ніхто не виступає проти взаємовигідних, рівних і рівноправних відносин з Росією. Президент Ющенко наголошував на цьому і мав дві зустрічі вже з президентом Путіним.

Але не можна ні у якому разі відкидати відносини нашої держави з надпотужною державою, єдиним полюсом сили і потуги економічної у світі - США.

Те, що ми мали “чорну діру” у наших відносинах впродовж 5-6 років, коли деякі представники СДПУ(О) керували державою, ми мали те, що наші президенти, президенти України і США, не зустрічалися.

Зараз відбувається на дуже високому емоційному і політичному рівнях зустріч двох президентів, і це, звичайно, прорив.

Ніякими розмовами поступ України до євроатлантичної інтеграції не зупинити. Ми повинні чітко визначити мету і цілі. Ми такі цілі маємо, і ми будемо працювати разом з нашими друзями, з тими, хто підтримував нас і підтримував розвиток демократії в Україні.

Василь Зілгалов

Пане Футей, як Ви вважаєте? Яка Ваша реакція?

Богдан Футей

Я дуже до політичних питань не хочу мішатися, бо я хочу говорити про якісь правові...

Юрій Щербак

Богдане, а ти розсуди наші погляди?

Богдан Футей

Я є того переконання, що ніхто не допоможе Україні, якщо Україна сама собі не допоможе, якщо самі українці не заговорять і не скажуть, де вони хочуть бути, і що вони хочуть бути. То немає двох думок – від України буде залежати подальша доля, подальший хід справ.

Всі говорять, що є певна потреба, щоб Україна мала добрі відносини з Росією. Я не думаю, що тут є якісь протистояння, щоб цього не відбувалося. Але треба мати на увазі, а задля чого? А чи це є задля того, щоби пізніше знову відновлювати якусь велику імперію чи союз з тим, що хтось потім буде диригувати той союз? Ми знаємо, як це було колись.

Якщо це є на незалежних базах, що одна держава з другою, то цього ніхто не заперечує, але це також не перешкоджає, щоб Україна йшла і могла мати добрі зв’язки з ЄС і була членом ЄС.

Сьогодні дуже гарно президент Буш на прес-конференції, яка відбулася в Білому домі (між іншим, де було дуже багато журналістів і питалися дуже складні питання), заявив, що Україна виборола шлях, і цей шлях є до інтеграції в ЄС, але це може забрати певний час.

Я погоджуюся з тією думкою, яку висловив посол Щербак, що дійсно багато людей, які тепер не є при владі, а були при владі тоді, і де була тоді їхня праця чи їхні намагання, щоби Україна наблизилися до ЄС. Це, на жаль, не відбувалося, але процес далі існує, і це заявив Президент Ющенко дуже ясно і яскраво.

Але що ж сказав президент Буш? Що вхід України до ЄС буде відбуватися, і це забере деякий час, але це не перешкоджає, щоби Україна мала дуже добрі відносини з Америкою, і Америка буде підтримувати Україну, якщо Україна буде дотримуватися принципів демократії, верховенства права, де закони будуть забезпечувати права людей, самі собою керувати і вкладати своє життя.

Василь Зілгалов

Попередній наш гість від СДПУ(О) сказав, що лише економічні інтереси має переслідувати Україна у зовнішній політиці. Але ж ми знаємо, що якраз економічна складова буде дуже серйозно розглядатися під час цих переговорів, йдеться там про багато речей, які стосуються якраз економіки. Пане Футей?

Богдан Футей

Сьогодні було наголошено на цій спільній прес-конференції президента Буша і Президента Ющенка про скасування закону Джексона-Веніка, який перешкоджає певним авторитетним справам між Україною і США. Так що над цим доведеться працювати, щоби скасувати цей закон, щоб він не відносився до України. Це дуже важливо.

По-друге, Америка також зобов’язується допомогти Україні, щоби Україна увійшла до СОТ. Тут Україна мусить стати на ноги і дещо, щоб бути відзначеною, як держава з ринковою економікою, бо це дуже важливо, щоби бути членом. Америка буде допомагати Україні якраз у цьому відношенні.

Також Президент Ющенко має тут говорити в Палаті торгівлі у Вашингтоні якраз навпроти Білого дому про можливості інвестицій з обох сторін між Америкою і Україною.

Тут треба сказати, що дуже важливо, щоб і судові, і правові реформи були втілені в Україні, бо якраз держава має бути базована на (слово незрозуміле) ринку в економіці, то легальні, правові, судові підстави, забезпечення щодо виконання рішень судових є дуже важливим у процесі інвесторів американських.

І сама промова Президента Ющенка до конгресу США - то унікальний момент. Дотепер в історії США тільки деякі вибрані особи мали нагоду промовляти до спільної сесії конгресу. Це Президент Ющенко буде мати нагоду зробити 6-го квітня ранком, де буде промовляти.

Очевидно, всі ті теми, які я згадував перед тим: закон Джексона-Веніка, СОТ, питання верховенства права, питання демократії в Україні, питання іноземних інвесторів в Україну і забезпечення для них і для України, очевидно, що у дві сторони це мусить бути зроблено – все це буде представлено конгресу.

Є дуже великі сподівання, що відносини між однією державою і другою будуть на багато кращому рівні і будуть йти вперед для добра, очевидно, економіки України, для того, щоб демократія надалі розвивалася в Україні.

Василь Зілгалов

До нас приєднався президент Українського конгресового комітету з Вашингтона, пан Михайло Савків.

Пане Савків, доброго дня Вам у Вашингтоні!

Михайло Савків

Добрий день!

Василь Зілгалов

Пане Савків, як Ви вважаєте, багато людей, може, не розуміють, що дасть Україні ліквідація поправки Джексона-Веніка?

Михайло Савків

Це дасть Україні дуже багато щодо самої психіки, що діється в самій Україні.

Це означає, що американський уряд скасує цю поправку, і, з однієї сторони, це є добре для американського бізнесу, бо це означає про їхню довіру тепер від американського уряду, українського уряду, Україна назагал, що діється в середині щодо її економіки.

І задля того американські інвестори, бізнесмени будуть більш інвестувати в Україні.

Я вважаю, що цю поправку необхідно як найшвидше скасувати. Я знаю, що є спроби у конгресі, і сенатори, і члени конгресу, в Палаті представників, що вже мають їхні законопроекти, щоби скасувати цю поправку і іти далі в тому, щоби Україна ввійшла до СОТ, інших міжнародних інституцій.

Богдан Футей

Чому була дана поправка Джексона-Веніка в американському конгресі (я не знаю, чи всі розуміють)? Це було пов’язано ще за часів Радянського Союзу, тому що Радянський Союз, очевидно, мав певну політику чи практику по відношенню щодо прав євреїв у Радянському Союзі. Ця вимога чи ця поправка була якраз внесена сенаторами Джексоном і Веніком для того, щоби мати контроль над інвестиціями і над експортами з Радянського Союзу, якщо Радянський Союз переслідував громадян Радянського Союзу через їхнє єврейське віровизнання чи приналежність.

Так що вже кілька років після того, як Радянський Союз не існує, і Україна показує собою, що вона є дуже толерантна до всіх тих питань, і це, очевидно, всі мусять ствердити. Так що дійсно нема причини, і ми на тому наполягаємо, що немає причин, щоби дальше зберігати поправку Джексон-Веніка для України, бо Україна вже давно-давно є поза тими всіма проблемами, які існували.

Василь Зілгалов

Пане Щербак, на Заході, в Америці ніби все гарно виглядає, почалися переговори, але зі Сходу, як нам здається, і сьогодні багато інформують спостерігачів нас, насувається “чорна хмара” - сьогодні полетіли вгору ціни на пальне в Україні. Що за цим може стояти? Ми вже переживали і в минулому році, і у минулих роках підвищення цін на пальне, а це тягне за собою підвищення взагалі всіх цін, тобто певні економічні труднощі.

Як Ви вважаєте, ця активізація економічного співробітництва між Україною і Америкою полегшує життя Україні?

Юрій Щербак

Я не думаю, що одразу після переговорів на вищому рівні в Вашингтоні одразу щось зміниться драматично в Україні, але щодо підвищення цін на пальне, я хочу звернути Вашу увагу, що я згадав про ту весну, яка прийшла в Україну, і це небезпечно з огляду на посівну компанію і на ціни для селян, які будуть працювати і закладати основи майбутнього врожаю.

Я сподіваюся, що уряд Юлії Тимошенко вживе всіх заходів для того, щоб змінити цю несприятливу ситуацію.

Натомість, я хотів би сказати взагалі про загальний клімат, який має бути в Україні, і американці очікують на різке покращення інвестиційного клімату.

Я вам хочу нагадати такі цифри, що досі прямі інвестиції США в економіку Україну складали десь 1,6 і 1,8 мільярдів доларів, тобто 15% від загальної кількості інвестицій в економіку України, а це там, де зараз перед ведуть російські компанії, власне, ті, які постачають нам нафту і газ, і інші матеріали.

Звичайно, це залежить тільки від нашого інвестиційного клімату, бо якщо пригадати ті 30 мільярдів (я думаю, що їх більше до Польщі) і понад 100 мільярдів інвестицій до Китаю, то це мізерна цифра. І ми не можемо пишатися такими невеличкими грішми, ми повинні працювати для того, щоб в Україну прийшли американські кампанії, працювали тут, щоби ми могли виробляти продукцію високих технологій. Нам дуже важливо це.

Я вам наведу дуже цікаві речі. Нам теж треба виходити і на американській ринок. Там, здається, мізерна цифра, щось понад 5 мільйонів українських інвестицій. Але, сподіваюся, що це може бути краще і більше, ніж те, що нашими олігархами вкладено в офшорні зони, там де все прикрито, в тіні, нам треба вкладати в американську економіку.

Наприклад, зараз Український консорціум розробників програмного забезпечення має в Каліфорнії своє представництво, а в Каліфорнії дуже багато програмістів, і ми виходимо на той ринок. У Хьюстоні українська кампанія “Софтлайн” має своє представництво.

Ми знаємо скільки талановитих програмістів існує в Україні, і нам дуже важливо також забезпечити вихід наших програмістів, наших вчених на американській ринок, рівно ж і прихід сюди серйозних американських інвесторів.

Василь Зілгалов

Шановні наші гості, колись Джордж Вашингтон сказав: “Якщо не бути в компанії з добрими друзями, то краще бути одному”. Як сьогодні Віктор Ющенко і його зовнішня політика, бо його критикують, що він дуже багато їде закордон. Але якщо він їздить в добрій компанії і вирішує добрі справи, то чи це погано, пане Савків?

Михайло Савків

Навпаки, я б сказав, що його всі пошуки і візити в різних країнах – це покращує долю України щодо внутрішніх економічних справ і щодо справ зовнішніх.

Зараз надзвичайні нагоди є для України. Очевидно, що Україна брала участь в міжнародній коаліції проти міжнародного тероризму, і це багато у чому допомогло поставити Україну на тому світовому рівні.

Але тепер такі нагоди щодо інвестицій в Україні, інвестицій Заходу, очевидно, що, вважаємо, це є зараз один з найбільших пріоритетів української держави.

Я вважаю, що ці пошуки Президента Ющенка до всіх країн зараз почне до того, що інвестиції більш будуть в Україні задля того, що і також будувати більш сильну базу політичних відносин між цими країнами.

Зараз нагода є у Вашингтоні. Президент Ющенко і Президент Буш зустрічаються, переговори ідуть. Може зараз і драматично, як посол Щербак сказав, не зміняться сьогодні, завтра, але за пару місяців, за пару тижнів, я вважаю, що ці відносини покращаться. Покращаться до того, що Україна буде мати голос на світовому рівні, і цей голос треба (слово незрозуміле) також.

Василь Зілгалов

Пане Футей, Ви сказали, що сьогодні буде ще виступ Віктора Ющенка у Торговій американській палаті. Це ж буде стосуватися більш економічних стосунків?

Богдан Футей

Так, нема двох думок, ми говоримо, що це є та можливість для певних переговорів щодо інвестицій США в Україні і України в США, а також відносини до СОТ і тому подібне. Так що тут багато будуть бізнесменів, багато інвесторів.

Ми якраз з Михайлом є у приміщенню недалеко Палати торгівлі і якраз будемо йти і брати участь, будемо присутні там, де Президент Ющенко буде говорити.

Є великі сподівання від Президента Ющенка, що він дійсно буде ставити певні вимоги і також певні можливості України щодо економіки України і щодо візових відносин України з іншими світовими державами. Це одна сторона, а з другої сторони, якісь забезпечення буде давати Україна тим інвесторам, які будуть готові приїжджати в Україну.

Це все буде залежати, очевидно, також і від ВР, які закони ВР буде приймати чи прийме для того, щоби забезпечувати рівні інтереси інвесторів. Це значить, щоб була справедливість.

Одна з таких ключових позицій, очевидно, для ВР буде клич, що ВР мусить буде застановитися над зміною закону до інтелектуальної власності. Це питання є дуже суттєвим для України, щоби закони України, які відносяться до творчого права і до інтелектуальної власності були на рівні держав світу, які якраз є в тих всіх міжнародних організаціях.

Ще до питання, що Ви говорили до палива, що ціни пішли вгору... Очевидно, якщо Україна буде тільки базуватися на одному джерелі щодо того палива, до нафти і до продуктів, які виробляються з нафти, тільки одне джерело, і ви знаєте, яке те джерело є, тоді ціни можуть тримати над тим контроль, і ціни будуть підноситися догори.

Тут треба якраз Україні подбати, щоби створити певну конкуренцію щодо тих цін і спровадити нафту і другий продукт, який з нафти виробляється якраз з других джерел, щоби та конкуренція існувала, бо ми знаємо, як є конкуренція, тоді також і ціни дещо падають вниз, і це допоможе, очевидно, пересічним людям в Україні.

Василь Зілгалов

Я хотів, шановні наші гості, на початку програми сьогодні прозвучало таке передбачення нашого кореспондента з Вашингтона, він таке чув у Вашингтоні, що під час виступу перед двома палатами конгресу може відбутися голосування щодо зняття поправки Джексона-Веніка щодо України. Як Ви вважаєте, чи можна таке очікувати, пане Савків?

Михайло Савків

Я знаю, чи зараз можна очікувати. Я знаю, що є різні законопроекти щодо цієї справи. Переговори ідуть між Конгресом і адміністрацією, щоб ці поклики якнайскоріше це скасувати.

Річ у тому є, що нагода буде для президента Ющенка у його виступі перед (слово нерозбірливо) в Конгресі наголошувати цю справу, як краще буде для відносин між двома країнами США та Україною, щоб скасувати цю попруку.

Але також буде йтися про інші справи, тобто про хід демократії, як президент Буш каже, по цілому світі, починаючи в Україні з помаранчевої революції, визнання починається, схід демократії починається також в Киргистані, і вести таким способом, що президент Ющенко може заявити, що демократія, будь-де не була в світі є краще, очевидно, ніж будь-які інші способи урядів.

Але до того, що таким способом, щоб зрозуміти, які є причини для покращення відносин між двома країнами, то по-перше, почати скасування (слово нерозбірливо), почати бізнесові інвестиції в Україні, почати на високих рівнях політичний діалог між обома країнами, то таким чином стає дуже добрим прикладом і можливістю для президента України перед (слово нерозбірливо) Конгресу.

Василь Зілгалов

Пане Щербак, як Ви вважаєте, Джордж Буш заявив, що Україна може користуватися повною стратегічною підтримкою США у своєму розвитку демократичному. Але ж Україна, мабуть, мусить дуже багато зробити, щоб зустріти інвестиції?

Юрій Щербак

Безперечно, ми повинні забезпечити повну прозорість цих інвестицій. Я до того, що казали мої друзі, пане Богдан Футей і Михайло Савків, хочу сказати, що не перебуваю там біля того будинку, де відбудеться зустріч Ющенка, але я вийшов щойно із ВР, де я працюю.

Я можу вам заявити, що завтра ВР на своєму засіданні буде розглядати питання інтелектуальної власності. Тобто, я сподіваюся, що завтра ВР зніме одну із головних перешкод на шляху нашому до СОТ.

Це буде дуже важливий крок, тому що там залишається лише кілька деталей вирішити, які дадуть нам можливість приєднатися до цієї важливої світової організації десь наприкінці цього року або на початку наступного року.

Це дуже важливо. Ми повинні створити прозорі умови, а для цього треба припинити корупцію. Те, що зараз робить уряд Ющенка і Юлії Тимошенко користується величезною повагою, популярністю і підтримкою населення.

Небачені цифри підтримки дій уряду, тому що уряд почав боротися реально з корупцією, з чорними дірами в наших кордонах, там, де проходять контрабандні товари. Це все дуже складний процес, не просто вирішити. Інакше, ми і не будемо мати тих інвестицій, на які розраховуватимемо. Інакше ми матимемо те, що, я називав ці цифри, інвестиції.

Я думаю, що під силу новому керівництву ... Ви ж подумайте, ще ста днів не минуло, а процеси розгортаються дуже бурхливі, дуже активні в напрямку до демократизму, до демократії і до прозорості в економіці.

Василь Зілгалов

Пане Футей, сьогодні в Одесі місцевий суд поставив крапку у цій справі змагання між нинішнім мером Боделаном і колишнім мером паном Гурвіцем. Тобто суд вирішив справу на користь Гурвіца.

Я хочу запитати, чи готові суди українські захистити чесні інвестиції, і з Америки в тому числі?

Богдан Футей

Ви знаєте, я на цю тему говорив і дуже багато писав, що виконання судових рішень є дуже важливо для інвесторів. Інвестори не так журяться в яку сторону ті рішення будуть зроблені, але як в раз вони зроблені в їхню сторону, то щоб ті рішення були виконані.

Виконання тих рішень має сповняти виконавча влада, бо судова влада ще немає тієї сили, чи немає тої судової міліції – це поліції, щоб узаконювалися ті всі рішення, зокрема, до інвестицій.

Я думаю, що справою Ющенко проти ЦВК ВСУ показав цілком інший хід справи щодо суду в Україні. Суд в Україні заговорив мовою Конституції, мовою закону, мовою зберігання прав людей самих вирішувати долю, яку Конституція їм гарантує. Це дуже важливо.

Це рішення Ющенко проти ЦВК, що зробив ВСУ 3 грудня минулого року є на рівні одного з найкращих судових рішень, що є в світі з 1803 року в США справа Марборі проти Медісона, де дійсно заявив, що суд буде ці справи тлумачити і виконавча влада має їх виконувати. Це сталося в Україні.

Очевидно, суд набрав на себе певної підстави, певної сили, щоб суд зорганізувався себе, як дійсно оту третю гілку влади, бо згідно з Конституції, що є розмежування на 3 гілки влади. Але ми бачили через всі ті роки, що тільки 2 гілки влади робили ту політику в державі, вони мали рішальне слово.

Нарешті, Ющенко проти ЦВК заговорив суд. Тут ще треба буде багато допомогти судам, щоб судова влада була дійсно незалежною без всякого тиску чи намагань, її міняти своє рішення чи старатися впливати на те рішення.

Ця судова реформа, яка тепер обговорюється, я мав нагоду брати участь в парламентських слуханнях щодо судової реформи. Я думаю, що суди в України бачать і дивляться на себе, як ту інстанцію, яка може створити той баланс між виконавчою і законодавчою владою.

Але це буде в більшості залежати від самих суддів. Знаєте, ніхто не буде поважати суддів, якщо судді не будуть поважати самі себе, якщо судді будуть причетні до способів корупції, де їх будуть обвинувачувати за ці всі речі, тоді суди і судді не будуть мати поваги.

Але якщо судді перестануть бути предметом корупції, якщо судді будуть дивитися на справедливість і закон, то тоді суди в Україні знайдуть своє відповідне місце. Якраз це допоможе демократії і верховенству права в Україні.

Василь Зілгалов

Пане Савків, ви, як президент Українського Конгресового Комітету, скажіть, будь ласка, довгі роки було розчарування в українській діаспорі в Америці, що відбувається в Україні. Цей нинішній візит і ці події, що відбулися в Україні піднесли по настрої в українській діаспорі. Чи це вплине на загальний характер україно-американських стосунків?

Михайло Савків

Настрій очевидно є зовсім змінений. Я би міг сказати, що ейфорія зараз є. З повним ентузіазмом наша українська діаспора в Америці привітає перший раз президента Ющенка до Вашингтона і до інших міст Чикаго і Бостона.

Ми вважаємо і бажаємо, що ці будуть перші наради на вищому рівні з президентом Америки і з іншими впливовими чільниками американського уряду, вважаємо, що не лише тут в Вашингтоні, але і в інших столицях, де може зустрітися президент Ющенко разом з президентом Бушем. Надіємося також, що у своєму терміні президент Буш колись буде у Києві.

Василь Зілгалов

Пане Щербак, як Ви вважаєте, ці переговори, їх початок сьогодні, позитивно вплине на політичний клімат в Україні в наступному?

Юрій Щербак

Пане Василю, я хотів би сказати ті слова, які ще не звучали впродовж цієї передачі. Візит президента Ющенка до Вашингтону і саміт має величезне геополітичне значення. Він зміцнює наші міжнародні геополітичні стратегічні позиції в Україні, зміцнює нашу незалежність, виводить Україну з сірої зони безпеки. Тобто він має величезне значення для першої чверті, скажемо так, ХХІ століття.

В цьому ми переконаємося в подальшому, тому що цей візит, нарешті, припинив оту смугу українсько-американських непорозумінь, ту чорну смугу, як я вже казав. Ми сподіваємося на дуже серйозний розвиток наших відносин.

Тому я думаю, що ми маємо всі підстави сказати, що ми перегортаємо нову і дуже важливу сторінку українсько-американської історії, яка триває не тільки останніх 14 років, а досить довго, ще з ХІХ століття.

Але ми сподіваємося, що саме в епоху глобалізації ми матимемо вірних союзників, ми зміцнимо нашу міжнародну ситуацію, і ми будемо регіональною державою, яка даватиме приклад іншим державам, пострадянським державам як будувати демократичну державу.

Василь Зілгалов

Нагадаю, що у “Вечірній Свободі” ми обговорювали початок українсько-американських переговорів у Вашингтоні на найвищому рівні.

У нас були гості: федеральний суддя США з Вашингтона Богдан Футей, а також голова Українського Конгресового Комітету Михайло Савків та колишній посол України в США Юрій Щербак.

Залишайтеся на хвилі української редакції радіо “Свободи”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG