Доступність посилання

ТОП новини

В Чорногорiї стався дипломатичний скандал: консул Росiйської Федерацiї Владимир Ванiєв заявив, що окремi мас-медiа в республiцi отримують грошi вiд американцiв для провадження антиросiйської кампанiї.


Михайло Рамач

Белград, 6 квiтня 2005 – “Пiдкупленi чорногорськi ЗМI проводять американську пропаганду і виступають проти Росiї. Складається враження, що Чорногорiя стала 51-ою американською державою”. Так в iнтерв’ю бульварнiй газетi “Дан” (День) заявив консул Владимир Ванiєв з приводу приватизацiї алюмiнiєвого комбiнату в Подгорицi. Йдеться про найбiльшу компанiю в Чорногорiї, яку прагне купити росiйський “Русал”.

Чорногорцi обурилися. Заяву Ванiєва преса називає нечуваним скандалом. Його виступ порiвнюють з поведiнкою намiсника в далекiй губернiї, котрого вiдправили для захисту росiйського капiталу. Консула покликали до МЗС. Мiнiстр закордонних справ Чорногорiї Миодраґ Влахович пiсля розмови з ним сказав, що Чорногорiя придiляє велику увагу вiдносинам з Росiйською Федерацiєю, намагаючися зберегти “надзвичайну комунiкацiю зі Сполученими Штатами Америки, котрi ймовiрно є найважливiшим партнером Чорногорiї”. А президент Чорногорiї Филип Вуянович висловлює сподiвання, що росiйська дипломатiя “дасть належну оцiнку виступовi консула”.

Деякi чорногорськi оглядачi вимагають, щоб влада висловила офiцiйний протест Москвi з приводу скандальної заяви її консула. Iншi зазначають, що справа не в тому, чи власником комбiнату стануть захiднi концерни чи росiйськi магнати. Справа в тому, на що влада витратить грошi, якi дiстане вiд майбутнiх власникiв.

А росiйський дипломат каже: “Дзвонять до мене з Белграда. Дзвонять з Москви. Вашингтон майже плаче. У мене вiд усього болить голова.”

Тендер на продаж комбiнату який, як кажуть, годує половину Чорногорiї, залишається вiдкритим.
XS
SM
MD
LG