Доступність посилання

ТОП новини

Шеф кремлівської адміністрації попереджає про розпад Росії.


Марія Щур

Прага, 6 квітня 2005 – Голова адміністрації президента Росії попереджає, що країна розвалиться, якщо місцеві еліти не згуртуються навколо Кремля. Ці думки Дмитра Медведєва викликали занепокоєння оглядачів, які намагаються розгадати, що стоїть за апокаліптичними прогнозами одного з найбільш впливових російських чиновників.

Дмитро Медвєдєв, якого називають “сірим кардиналом” Кремля, дав інтерв’ю російському журналу “Експерт”, де заявив, що російські еліти повинні згуртуватися навколо уряду, в іншому випадку Росії загрожує катастрофа. І у порівнянні з цим, сказав Медвєдєв, розпад Радянського Союзу виглядатиме як дитячі забавки.

Оглядачі зазначають, що репортажі російського телебачення вже протягом кількох останніх місяців нагадують повідомлення з фортеці, що перебуває в облозі. З коментарів журналістів та експертів складається враження, що Захід та сусіди Росії тільки й мріють про її розпад. Раніше в таких планах звинувачували американського політолога Збіґнева Бжезинського, який передбачив розпад Радянського Союзу, а тепер вже і у кремлівських коридорах повірили у таку можливість.

На думку заступника голови ліберальної опозиційної партії “Яблоко” Сергія Митрохіна, така заява свідчить про його розгубленість, особливо після подій Помаранчевої революції.

“Низка невдач останнього часу, як у внутрішній політиці, так і в закордонній, викликає нервозність. Це, можливо, пов’язано і з Україною. Кремль відчуває, що він не спроможний впоратися із ситуацією. І побоюється розвитку подій за українським сценарієм. Кремль переймається цими страхами і намагається зобразити, що він знає, як відповісти на виклики, що постали перед Росією”.

Для того, щоб попередити український розвиток подій, кремлівські посланці нещодавно збирали російських рок-співаків, щоб переконати їх не підбурювати молодь. А рок-концерт під назвою “Пітерський майдан” за участю українських співаків, в Росії взагалі вирішили заборонити. Але і без впливу українців ситуація в Росії виходить з-під контролю Кремля.

Масові виступи пенсіонерів показали, що Кремль неспроможний прогнозувати настрої власного населення. Не краще складаються стосунки влади і з найбагатшими росіянами, які побоюються, що після вироку керівникам компанії “Юкос”, “полювання на олігархів” не завершиться.

Російські експерти говорять, що Кремль сам винен у тому, що він не чує суспільства. За словами аналітика Центру Карнеґі Миколи Петрова, “нині ми, за словами Медведєва, чекаємо, коли запрацює Громадська Палата та забезпечить діалог суспільства та влади, а про те, що парламент, який раніше виконував цю роль і який в принципі повинен її виконувати, ми не чуємо”.

На думку експертів, згортання федералізму в Росії призведе до ще більшого скорочення зворотного зв’язку з російськими регіонами, незважаючи на те, що саме їхні проблеми Кремль вважає найнебезпечнішими для цілісності країни. За словами Дмитра Медведєва, депопуляція районів Далекого Сходу загрожує переходом цих земель під іноземний контроль.
XS
SM
MD
LG