Доступність посилання

ТОП новини

Клопіт з утилізацією побутового сміття в Угорщині.


Василь Плоскіна

Угорщина, 7 квітня 2005 – “Угорські міста і села продукують щоразу більше побутового сміття, і це видно навіть неозброєним оком,” - б’ють на сполох екологічні організації. Привернути увагу населення і держави до проблеми утилізації непромислових відходів покликані заходи в рамках екологічної акції “Зелений світ”, яка триватиме кілька тижнів. Ініціатори кампанії добре усвідомлюють, що за такий короткий час на великі зрушення у психології людей сподіватися не варто. Але починати колись все одно треба.

Упродовж останнього десятиліття будапештське сміттєзвалище буквально кочує з місця на місце. Справа в тому, що столичні підприємства й не в останню чергу населення подвоїли якщо не потроїли викиди сміття. Його так багато, що старі пункти звалу відходів заповнюються дуже швидко, й доводиться відкривати нові. Питання полягає в тому, де і як це можна продуктивно робити.

Досі комунальні підприємства Угорщини не особливо переймались темою так званої селекції сміття. Вантажні автомобілі везли, як то кажуть, на купу весь непотрібний мотлох, а потім бульдозери закопували його в спеціальних кар’єрах. На цьому місці заборонено вести житлову забудівлю. Як альтернатива може бути розбитий сквер або парк. Одначе після вступу Угорщини до Євросоюзу у містах з’явилися спеціальні контейнери, куди можна окремо викидати скло, різні бляшанки, використану пластмасу тощо. Сам по собі цей експеримент непоганий, але потрібно враховувати багатолітні звички людей і умови їхнього проживання, зауважують при цьому екологи. Адже в маленьких панельних квартирах мало хто спеціально відбиратиме сміття в окремі пакунки. Зазвичай його вкидають до якогось одного відра – і край. Решта лягає на плечі комунальників.

Останнім часом угорськомовне видання шведсьської газети “Метро” щосереди вміщує на окремій сторінці публікації, присвячені саме проблемі утилізації побутового сміття. Тут можна знайти практичні поради, ознайомитися з деякою статистикою і навіть спеціальними дослідженнями. Рубрика отримала статус постійної, а читацькі відгуки свідчать про те, що людей все таки хвилює стан екології. Наприклад, виявилося, що не всі мешканці знають про специфіку роботи комунальних міських підприємств. Скажімо, у Будапешті діє спеціальна служба, яка займається питаннями ефективної утилізації побутового сміття. Вже розроблений окремий план щодо збільшення селективних сміттєпунктів. За кілька років комунальники збільшать кількість екологічних контейнерів, не забуваючи, звісно, і про ведення рекламної кампанії для нової справи.
XS
SM
MD
LG