Доступність посилання

ТОП новини

Вук Драшкович, мiнiстр закордонних справ Сербiї i Чорногорiї, заявив, що обвинуваченого в скоєннi воєнних злочинiв генерала Ратка Младича захищає сербська Служба безпеки. Уряд спростував його твердження.


Михайло Рамач

Белград, 7 квiтня 2005 – Сербська полiцiя могла б заарештувати Ратка Младича уже сьогоднi, хоча була повинна зробити це iще вчора. Дослiвно так заявив мiнiстр закордонних справ в iнтерв’ю газетi “Файненшел таймс”. Драшкович пояснив, що колишнiй командувач армiї боснiйських сербiв не мiг би переховуватися без пiдтримки служб безпеки. За його словами, лише спецслужби спроможнi органiзувати мережу, яка захищає розшукуваного.

Керiвник Служби безпеки Раде Булатович вiдразу спростував твердження керiвника зовнiшньополiтичного вiдомства. Вiн назвав їх безглузддям, яке не базується на фактах. Булатович додав, що такi заявi дуже шкiдливi. Слiд сказати, що керiвник Служби безпеки належить до близьких спiвробiтникiв прем’єр-мiнiстра Воїслава Коштуницi. А Драшкович i Коштуниця – коалiцiйнi партнери в урядi.

Мiнiстр оборони державного об’єднання Првослав Давинич з цього приводу каже, що генерал Младич та колишнiй лiдер боснiйських сербiв Радован Караджич наразi не перебувають у вiйськових об’єктах. У разi якщо б вiйськовi органи знали, де розшукуванi перебувають, то вони надали б iнформацiю уповноваженим iнституцiям, каже Давинич.

Белградська преса, посилаючися на заяви урядовцiв, повiдомляє, що Младич в минулому перебував в окремих казармах. Уже три роки його, нiбито, нiде не бачили. Драшкович не уточнив звiдки в нього iнформацiя щодо причетностi служб безпеки до переховування розшукуваного. А вiд додаткових заяв вiн вiдмовляється. Деякi белградськi оглядачi його твердження називають логiчними. Адже неможливо, на їхню думку, щоби служба, яка спроможна стежити за усiма громадянами, не знала з ким генерал спiлкувався поки не став пiдпiльником та хто мiг би захищати його вiдколи його оголосили в розшук. Преса ставить й таке запитання: чи урядовцi суперечливими заявами обманюють громадян чи йдеться про непорозумiння в рамках правлячої коалiцiї, а чи Драшкович просто розказав закордонним журналiстам бiльше анiж говорить белградським?
XS
SM
MD
LG