Доступність посилання

ТОП новини

Українські заробітчани вимагатимуть відшкодування від Польщі.


Володимир Павлів

Варшава, 7 квітня 2005 - У четвер в одному з варшавських судів почався розгляд справи українського громадянина за звинуваченням у спробі крадіжки. Однак, рішення суд не ухвалив, оскільки на засідання не з”явився перекладач. Звинувачуваний 35-літній житомирянин Сергій у розмові з кореспондентом “Свободи” не приховував свого розчарування, адже він сподівається виправдального рішення. Сергій, а також його земляк і приятель Олександр, котрого по цій же справі виправдали ще чотири місяці тому, збираються подавати в суд, з метою отримання відшкодування за моральні збитки.

Житомирські майстри-будівельники Сергій та Олександр (котрі зі зрозумілих причин не хочуть оприлюднювати своїх прізвищ) приїхали до Польщі на заробітки півтора роки тому. На початку минулого року замовник, на заміському будинку у якого українці клали гранітну підлогу, замість того, щоб розрахуватися з ними за роботу звернувся до поліції. В комісаріаті поліції обох українських громадян звинуватили у спробі вкрасти будівельний інструмент на суму близько однієї тисячі доларів. Щодо обох українців було також застосовано міру тимчасового затримання, котре у випадку Олександра тривало п”ять місяців, а у Сергія – аж сім місяців. Після звільнення зі слідчого ізолятора обоє заробітчан-невдах ще кілька місяців очікували суду і не могли повернутися в Україну. Де і як вони жили ці місяці, чим харчувалися і як себе почували, за їхніми словами, практично нікого не цікавило – сказав кореспондентові “Свободи” Сергій.

Говорить Сергій: “Справа в тому, що коли нас випустили з криміналу, ми звернулися до посольства, яке в міру можливостей виділило нам по сто злотих, а судовий процес затягся у нас майже на півроку. За цей час нами не цікавився ніхто. Ні польська влада, ніхто абсолютно”.

Весь цей час Сергієві та Олександру доводилося тинятися незнайомою їм Варшавою у пошуках будь-якого заробітку. Бралися за найчорнішу роботу, а замовники, як розповідають заробітчани, неодноразово їх ошукували при виплаті заробленого. Як сказав “Свободі” Сергій, за всі ці кривди вони збираються добитися від польської держави матеріальної компенсації.

Говорить Сергій: “По-перше, ми вимагатимемо компенсації за те, що безпідставно сиділи у криміналі. Ніякої нашої вини не було і це вже давно довів суд. По-друге, я вважаю, що нам повинні виплатити компенсацію і за відсиджений в тюрмі термін, а також за моральні збитки”.

З цією метою Сергій і Олександр збираються подавати в суд. Відшкодування вони вимагатимуть за погіршення стану їхнього здоров”я під час перебування за ґратами, а також погіршення матеріальної ситуації та страждання членів їхніх сімей. Однак, їм доведеться почекати щонайменше ще до 6 травня. Саме на цей день варшавський суд переніс засідання, на якому планується винести остаточне рішення у цій справі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG