Доступність посилання

ТОП новини

Перший візит президента Ющенка до Варшави.


Володимир Павлів


Варшава, 11 квітня 2005 - Віктор Ющенко розпочав сьогодні офіційний дводенний візит до Польщі. Упродовж першого дня візиту президент України провів зустрічі з польським президентом Александром Квасневським, прем’єр-міністром Польщі Мареком Белькою, а також з керівниками обох палат польського парламенту. Після покладання квітів до пам’ятника Шевченкові у Варшаві Віктор Ющенко відправився на Національного театру, де разом із польським колегою взяв участь в урочистому відкритті Року України у Польщі.

Після зустрічі Віктора Ющенка та Александра Квасневського в присутності обох президентів було підписано дві польсько-українські міжурядові угоди: одна про взаємне визнання дипломів про вищу освіту, а друга про співпрацю у сфері інформатики. Треба нагадати, що попередня угода про визнання дипломів про вищу освіту між Україною та Польщею закінчилася зі вступом Польщі до ЄС. Однак, як було сказано на прес-конференції, у розмові обидва президенти зачепили весь спектр польсько-українських стосунків. Від економічних, як то нафтопровід Одеса-Броди-Ґданськ і проведення українсько-польського економічного форуму у червні цього року у тому ж Ґданську, і до історично-культурних, тобто, проведення Року України у Польщі та взаємного впорядкування цвинтарів і місць культурної спадщини.

Польський президент також підтвердив, що Польща і надалі робитиме все можливе задля швидкого зближення України з НАТО, що в свою чергу могло б привести Україну через десяток років до членства в Європейському Союзі. У свою чергу український президент вкотре відзначив величезне значення для українців постаті померлого недавно Папи Римського – Івана-Павла Другого – великого поляка, як сказав Віктор Ющенко, в жилах якого текла і українська кров.

Найбільш схвально обидва президенти говорили про політичні і суспільні стосунки, які панують між Україною і Польщею.

Віктор Ющенко: “Ми вітаємо ту атмосферу, той дух, з яким починається цей рік. Ми дійсно маємо, як дві нації, унікальний рівень стосунків як на політичному, економічному, так і на громадському рівні....Ми аплодуємо цим стосункам. І українська сторона надзвичайно дорожить цим надбанням і атмосферою наших відносин, які склалися, особливо в останні роки”.

Деякі польські публіцисти звернули увагу на те, що президент Ющенко, перш ніж приїхати з офіційним візитом до Варшави, уже двічі побував у Москві. А відома публіцистка Богумила Бердиховська в одному з коментарів навіть спробувала знайти пояснення, чому офіційний Київ звертає значно менше уваги на відносини зі своїми польськими партнерами, ніж ще кілька місяців тому:

“Можливо, що частина радників Ющенка прийшли до висновку, що Польщі було забагато в Україні наприкінці минулого і на початку цього року. Бо поляки були скрізь”.

Однак у атмосфері візиту Віктора Ющенка до Варшави все ж переважав урочистий і піднесений настрій. Біля пам’ятника Шевченкові українці, що мешкають у Варшаві, влаштували президентові гучне та яскраво-оранжеве привітання, а в Національному театрі публіка - справжню овацію.

А у вівторок в селі Млини Подкарпатського воєводства Польщі Ющенко має відкрити каплицю біля могили Михайла Вербицького, автора музики українського гімну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG