Доступність посилання

ТОП новини

Деякi вiйськовi кола в Сербiї захищають осiб, яких розшукує Мiжнародний трибунал з воєнних злочинiв. Це заявив колишнiй вiйськовий, котрий нещодавно втiк з армiї й наразi перебуває на базi НАТО в однiй сусiднiй країнi.


Михайло Рамач

Белград, 13 квiтня 2005 – Сербська полiцiя уже кiлька рокiв марно розшукує генерала Ратка Младича, колишнього командувача Збройних сил боснiйських сербiв, котрого Мiжнародний трибунал обвинувачує в скоєннi воєнних злочинiв. Минулого тижня, як ми повiдомляли, мiнiстр закордонних справ Вук Драшкович заявив, що Младич та iншi розшукуванi переховуються за допомогою окремих вiйськових та полiцейських кiл. Белградська газета “Данас” тим часом надрукувала твердження колишнього вiйськового Мирослава Петровича, котрий наприкiнцi минулого року за загадкових обставин втiк із країни. Тепер вiн перебуває на натовськiй базi в однiй сусiднiй країнi.

Петрович каже, що генерала Младича переховують в казармах, його охоронцi нібито в жовтнi минулого року в Белградi вбили двох вiйськових, котрi бачили розшукуваного. Газета надрукувала лише частину даних про причетнiсть офiцерiв до незаконних дiй. Решту направила до мiнiстерств оборони та внутрiшнiх справ.

Президент Сербiї Борис Тадич та мiнiстр оборони Првослав Давинич вiдразу заявили, що необхiдно перевiрити усi данi та вжити вiдповiдних заходiв.

Генштаб коротко повiдомив, що йдеться про суперечливу особу. Петрович, мовляв, часто порушував вiйськову дисциплiну. В офiцiйному повiдомленнi уточнюється, що вiн став професiйним вiйськовим вiсiм рокiв тому та, що в жовтнi минулого року безвiсти щез. Через це його звiльнили з роботи.

Генштаб, однак, не спростував жодного твердження дезертира щодо причетностi вiйськових до контрабанди зброї та, зокрема, щодо переховування генерала Младича. Петрович у заявi подав численнi iмена та iншi факти, якi компрометують армiю. Iнформацiйна служба Генштабу, на думку белградських оглядачiв, своїм повiдомленням не з’ясувала, а лише додатково заплутала справу. Якщо провадитимуть слiдство, якого вимагають президент та мiнiстр оборони, то Генштаб буде змушений вiдповiсти на чимало неприємних питань.
XS
SM
MD
LG