Доступність посилання

ТОП новини

Сербiя i Чорногорiя цього тижня дiстала позитивну оцiнку документу про можливiсть приєднання до Європейського союзу. Урядовцi в Белградi висловлюють сподiвання, що конкретнi переговори розпочнуться вже цього року.


Михайло Рамач

Белград, 14 квiтня 2005 – Остаточне рiшення про переговори з Белградом Рада мiнiстрiв Європейського союзу мала б винести наприкiнцi квiтня. Олi Рен, комiсар в справах розширення Євросоюзу, попереджає, що про початок переговорiв не може бути мови поки Мiжнародному трибуналовi з воєнних злочинiв не будуть виданi колишнi лiдери боснiйських сербiв Радован Караджич та Ратко Младич. Урядовцi говорять про великий, навiть iсторичний крок на європейському шляху. Деякi з них запевняють, що Сербiя i Чорногорiя могла б стати членом Євросоюзу через сiм-вiсiм рокiв.

На вiдмiну вiд них, белградськi оглядачi кажуть, що дверi вiдчиненi, але через них поки що не можна вступити. Вони зазначають, що Сербiя на шляху до Євросоюзу далеко вiдстає за усiма країнами регiону. Македонiя, на приклад, таку позитивну оцiнку дiстала майже п’ять рокiв тому, а досi невiдомо коли розпочне переговори про прийом до європейської сiм’ї.

Проти Європи в Сербiї виступає опозицiйна ультранацiоналiстична Радикальна партiя, котра має одну третину депутатiв у парламентi. Громадяни також подiленi. Бiльшiсть висловлює упевненiсть, що країна спроможна реалiзувати вимоги Брюсселя й наздогнати сусiдiв. Iншi ж кажуть, що Європа дедалi розширюватиме коло полiтичних та економiчних вимог з метою обмежити незалежнiсть Сербiї. Таких є, згiдно з опитуваннями, понад тридцять вiдсоткiв. Отож, уряд змушений рахуватися iз тим, що значна частина населення не сприймає європейськi цiнностi й виступає проти перебудови, якою обумовлений початок переговорiв про прийом до Євросоюзу.

А щодо країн регiону, то вони загалом виявляють готовнiсть сприяти Белградовi. Про це заявили керiвники Хорватiї та Словенiї, про це у вiвторок в сербськiй столицi говорили мiнiстри закордонних справ Угорщини та Австрiї. Така пiдтримка сусiдiв дуже важлива, оскiльки в Брюсселi часто нагадують, що шлях до Європи веде через спiвробiтництво в регiонi екс-Югославiї та Балкан.
XS
SM
MD
LG