Доступність посилання

ТОП новини

Україна має отримати чітку європейську перспективу - голова закордонного комітету Європарламенту Ельмар Брок.


Мар`яна Драч, Славко Волинський

Ельмар Брок
Брюссель, Прага, 13 квітня 2005 року – У середу під час сесії Європейського парламенту в Страсбурзі йшла мова про співпрацю з Україною, зокрема в галузі європейської безпеки і оборони. Головний доповідач з цього питання, голова закордонного комітету Європарламенту Ельмар Брок закликав Європейську комісію і Раду міністрів ЄС налагодити глибші контакти з Україною. А саме, крім Плану дій в рамках Європейської політики сусідства, обміркувати інші форми співпраці, щоб дати Україні чітку європейську перспективу, яка можливо призведе до членства України в ЄС.

Конкретні кроки, які зробив ЄС під час недавніх виборів в Україні, є добрим прикладом того як різні європейські інституції, які діють у тандемі з членами ЄС, повинні реагувати, коли йдеться про спільні європейські інтереси і цінності, мовиться у доповіді. Останні події в Україні також є викликом для ЄС, наголошує Ельмар Брок. Він додає, що європейські прагнення продемонструвала переважна більшість українців.

У телефонному інтерв`ю радіо "Свобода" Ельмар Брок так пояснив цю ініціативу:

"Європейська перспектива не означає автоматичного членства у наступні роки. Але Україна є європейською державою, вона рухається до повної демократії і до того, щоб бути правовою державою, і ми повинні надати такій країні перспективу продовжувати цей шлях".

Чи погодиться офіційний Берлін із пропозицією надати Україні чітку європейську перспективу? Ельмар Брок, який належить до опозиційної у Німеччині партії Християнсько-демократичной союз, на це запитання відповів:

"Гадаю, що німецький уряд має з цим погодитися, бо це в наших національних інтересах, щоб такі держави, як Україна, орієнтувалися на Захід, тому що це важлива держава. І коли я дивлюся на взаємозалежність, наприклад, у сфері енергетики, то це добре мати таку державу, як Україна, у нашому таборі".

Відповідаючи на запитання про вступ України до ЄС, Ельмар Брок був стриманішим.

"Вступ України до ЄС- це питання розвитку цієї держави і розвитку ЄС. Ми не можемо переобтяжувати ЄС, і якщо буде забагато держав, а європейські інституції будуть до цього не готові, то це зробить організацію менш ефективною. Ми повинні знайти шлях, як залучити до європейських процедур держави, такі як Україна, які не зможуть стати членами ЄС у найближчі десять років. Йдеться про зближення з ЄС, щоб вони могли вийти на європейський ринок, співпрацювати у сфері внутрішніх справ, оборони, екології тощо, щоб ці країни йшли вірним шляхом".

Європейський парламент обговорював доповідь Ельмара Брока у середу ввечері, а голосуватиме у четвер.

Як поставилися до закликів європейського парламентаря Європейська комісія і українські дипломати? В інтерв''ю радіо "Свобода" керівник української місії при ЄС Роман Шпек сказав, що пропозиції такого впливого європейського політика, як Ельмар Брок - це позитивний сигнал для України. Побільше б таких заяв, тоді, можливо б, Європейська комісія прислухалася до голосу Європарламенту.

На запитання кореспондента "Свободи," як оцінює офіційний Брюссель пораду Ельмара Брока переглянути спільний План дій, щоб дати шанс Україні вступити в ЄС, речник Єврокомісії Емма Адвін відповіла:

"Давайте спочатку пригадаємо, як відбувається процедура вступу країн до Європейського Союзу. Насамперед, необхідна заява країни про її бажання вступити до ЄС. Таке звернення адресується в Раду Європейського Союзу, після цього Рада ЄС передає це прохання в Європейську комісію для його вивчення. Вже відбулось чимало дискусій про відносини між Євросоюзом і Україною в останні кілька місяців, від початку тих великих політичних змін , які ми бачили. Проте нині в Раді ЄС немає єдиної точки зору щодо тих закликів, які лунають з Європейського парламенту. Тому комісія не може відповідати на пропозиції Європарламенту (переглянути План дій). Ми розвиваємо наші стосунки в тих рамках, які нині існують. Відносини швидко змінюються, вони суттєво поглибились, стали інтенсивнішими. Але вступ України в ЄС у Плані дій в рамках політики сусідства не передбачений".

Консультант Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Джеф Мід сказав радіо "Свобода," що раніше адвокатами України в ЄС були і зараз залишаються парламентарі з Польщі та балтійських держав, до яких у Єврокомісії не дуже прислухалися. Але нинішня заява впливового німецького політика Ельмара Брока свідчить про те, що коло проукраїнських членів Європейського парламенту зростає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG