Доступність посилання

ТОП новини

Москву турбує нестабільність українського керівництва – Гліб Павловський.


Віталій Портников

Гліб Павловський
Москва, 14 квітня 205 року – Скасування візиту українського прем`єра Юлії Тимошенко до Москви жваво обговорюють у Росії. При цьому мало хто з оглядачів повірив офіційній заяві про те, що візит перенесено через те, що уряд має займатися польовими роботами. Для радіо "Свобода" ситуацію коментує президент Фонду ефективної політики, російський політтехнолог Гліб Павловський.

Гліб Павловський

У Москві мало хто думає, що неприїзд Тимошенко пов''язаний з якимись московськими обставинами. Всі гарантії безпеки пані Тимошенко дали на найвищому рівні аж до президента Росії. І тут пов''язують скасування візиту із внутрнішньополітичними проблемами в Києві, з якимось тертям, браком домовленостей. Саме по собі це не виглядає для Москви небезпечно чи негативно, крім одного - нестабільність у новому українському керівництві, а це поганий сигнал.

Віталій Портников

В Україні можна почути думку, що Росія бажає окремо співпрацювати з президентом Ющенком і окремо з прем''єром Тимошенко, що Москва якось цих людей розділяє. Чи можна сказати, що для Росії дійсно є важливою постать, з якою вона буде співпрацювати, і чи можна говорити, що російське політичне керівництво якось бажає розділити нинішнє українське керівництво на тих, з ким воно хотіло б працювати серйозно, а з ким ні?

Гліб Павловський

Гадаю, що це не так. Проблема виглядає навпаки: саме українське керівництво поки що політично не об''єдналося в одну команду. Воно складається з різних політиків, з різним концепціями. В Москві готові це розуміти і з цим рахуватися і, на мою думку, не намагаються на цьому якось грати, принаймні сьогодні. Сьогодні хотілося би бачити в Україні партнера. А під цим мають на увазі не фізичну особу, а консолідованого партнера. Якщо це прем''єр, то прем''єр, який має підтримку президента, без якихось суперечностей. Нам це, здається, зараз не потрібно.

Віталій Портников

А взагалі, чи можливе серйозне співробітництво між Україною і Росією до парламентських виборів в Україні? Може Росія буде просто чекати на те, як зміниться ситуація і поки що не форсуватиме нові домовленості?

Гліб Павловський

Таких великих перерв у рік не буває: ні в політиці, ні в міждержавних відносинах. Це означало би заморожування відносин, якого в Москві не хочуть. Тим більше, що сьогодні, важко сказати, (особливо з огляду на неприїзд Тимошенко і суперечки довкола цього в Києві), важко сказати, як далі буде розвиватися українська політика і чи не матиме вона дедалі більше нестабільний характер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG