Доступність посилання

ТОП новини

14-го квітня у Дніпропетровську перебував Президент України Віктор Ющенко.


Геннадій Сахаров

Зустріч у обладміністрації
Дніпропетровськ, 14 квітня 2005 - До приїзду Віктора Ющенка Дніпропетровськ готувався як і раніше до приїздів попередніх президентів – терміново латалися ями на дорогах, по місті були розвішані бігборди з висловлюваннями президента. Дніпропетровська, за висловом одного з прем’єр-міністрів України, (кажуть, Анатолія Кінаха), сраколизна машина працювала на повну потужність. Хіба що не наносилася нова розмітка проїжджих частин вулиць.

Одразу по виході Віктора Ющенка і його команди з літака сталася сумна для місцевої влади подія – Юрій Луценко вручив голові обласної ради Миколі Швецю повістку на допит до Міністерста Внутрішніх справ України на 19-е квітня. Пана Швеця викликають поки що як свідка у справі продажу і приватизації готельних комплексів на Південному березі Криму.

У Дніпропетровській обласній адміністрації відбулася презентація президентом Юрія Єханурова як голови обласної адміністрації. У залі був присутній так званий актив області. Зазначимо що з понад трьохсот учасників зустрічі десь близько тридцятьох були тими, хто брав безпосередню участь у подіях помаранчевої революції у Дніпропетровську. Решта – ті, кого раніше називали номенклатурою, коротше – працівники адміністративних, господарчих, правоохоронних органів і органів місцевого самоврядування. Віктор Ющенко розпочав свою промову зі звернення до совісті присутніх, сказавши, що царські села нових дніпропетровців за високими парканами, які він бачив на під’їзді до Дніпропетровська, ніяк не виповідають злиденному стану більшості населення області та що жодним парканом не можна відгородитися від знедолених людей, перед якими більшість присутніх мусять покаятися за скоєне. Президент висловив обурення з приводу бігбордів з цитатами з його виступів і промов.

“80 відсотків з вас прийшли у владу босими ногами, а тепер ви їздите на Мерседесах Я переконаний, що це ображає наших людей. Щодня п’ята частина людей, які стоять перед Секретаріатом президента - з Дніпропетровської області. 60 тисяч безробітних у області. Невелика проблема створити щодня десяток робочих місць. Так ви захищаєте інтереси людей? Де ви є? На чиїй совісті Криворіжсталь? Ви забрали у людей кілька мільярдів доларів.” – сказав Віктор Ющенко.

Пресконференція
Багато гірких слів довелося вислухати дніпропетровським апаратникам і держслужбовцям. Віктор Ющенко сказав, що він упевнений у порядності і сумлінності більшості з них та що нова влада не збирається звільняти усіх.

“Я розумію, що спиратися треба на те, що є, іншого немає. Але коли з’являються кілька злодіїв і перекручують все на свою користь – це неприпустимо.” – сказав Віктор Ющенко.

Президент, звертаючись до посадових осіб обласної ради, зазначив, що у області має бути єдиний центр ухвалення рішень та що обласна рада мусить визначитись з переданням частини повноважень адміністрації.

Юрій Єхануров, котрому президент вручив посвідчення голови обладміністрації, запевнив, що Дніпропетровщина завжди була опорою центральної влади і такою вона буде і для народного президента Віктора Ющенка. Ці слова були зустрінуті оплесками. На пресконференції Юрій Єхануров сказав: “Я щиро вдячний Вікторові Андрійовичу за дуже високу довіру і ще раз хочу сказати про те, що, наскільки я розумію за час свого невеликого стажу роботи тут, можна сказати що Дніпропетровщина завжди була опорою у державі і люди звикли і цінувати владу і шанувати владу, але є ще розуміння, про яке сьогодні говорили. Я дуже хотів би щоб влада була моральною. Ми все зробимо для того щоб саме такою вона стала.”

Віктор Ющенко і Юрій Єхануров
Відповідаючи на запитання журналістів, Віктор Ющенко, говорячи про ситуацію навколо Криворіжсталі, зазначив: “Об’єкт вкрадений і ціна цієї крадіжки декілька мільярдів доларів. Для мене це є фактом. Є державна позиція, яка буде незмінна. 14-го квітня, здається, буде розгляд у київському суді цього питання. Анатолій Кирилович як віце-прем’єр-міністр веде це питання і відповідає в уряді. Ми вважаємо що якщо власники добровільно не йдуть назустріч у цій моделі, ми йдемо правовим полем до кінця і виграємо, безумовно виграємо. Тільки можливо будуть втрачені декілька місяців. Але крапка буде поставлена. Колектив тільки виграє, друзі, від цього. Тому що ці гроші вкрали.”

Говорячи про перспективи традиційних для Дніпропетровщини галузей промисловості, Віктор Ющенко сказав, що у космічній галузі проведені переговори з іноземними компаніями, зокрема компанією Боїнг, та що космїчним програмам будуть надані преференції, що гірничо-металургійна промисловість на півстоліття вперед визначатиме напрями у економіци України і проблема, що існує у цій галузі – проблема чесних власників, чесної приватизації, але реприватизації не буде. Йдеться про визначення дійсної ціни об’єктів і отримання цієї ціни, від чого виграє і бюджет держави і населення.

Щодо візиту Юлії Тимошенко до Росії Віктор Ющенко зазначив, що він всіляко підтримує поїздки урядовців за кордон, оскільки міжнародна ситуація сприяє отриманню Україною і коштів і преференцій. Він переконаний, що цей візит потрібний і у його рамках варто обговорити співпрацю у енергетичній галузі.

Візит відкладений, оскільки Юлія Тимошенко сама звернулася до президента з проханням відкласти візит з огляду на ситуацію, що склалася з посівною кампанією.

У перебігу поздки на Дніпропетровщину Віктор Ющенко відвідав також шпиталь інвалідів війни і Дніпропетровський історичний музей.
XS
SM
MD
LG