Доступність посилання

ТОП новини

В Белградi розпочався незвичайний судовий процес: позов проти Сербiї подав громадянин Нiдерландiв, котрого свого часу обвинуватили в тому, що вiн нiбито планував вбити колишнього президента Слободана Милошевича.


Михайло Рамач

Белград, 15 квiтня 2005 – В липнi 2000 року белградське мiнiстерство iнформацiї повiдомило, що сербська полiцiя затримала групу мiжнародних терористiв, якi прибули до Сербiї з метою викрасти президента Слободана Милошевича. Та не тiльки викрасти, але вiдрізати йому голову й вiднести її учасникам самiту Групи 8, що в той час проходив у Окiнавi. Про це на конференцiї для преси заявив мiнiстр iнформацiї, котрий був близьким спiвробiтником Мир’яни Маркович, дружини колишнього президента. Глядачi державного телебачення були в змозi побачити рiзнi дроти, молотки, сокиру та iнше знаряддя, за допомогою якого четвiрка з Нiдерландiв, як пояснював мiнiстр, мала намiр виконати свiй грiзний намiр. Телебачення показало побитих та переляканих чужинцiв, котрi зiзналися у всьому.

Були це останнi мiсяцi влади Милошевича. Його пропагандисти щодня вигадували мiжнароднi змови та iншi жахливi плани так званих ворогiв Сербiї й закликали народ єднатися для захисту батькiвщини. Саме в той час полiтична полiцiя лiквiдувала Iвана Стамболича, Милошевичевого попередника на чолi Сербiї. В такому параноїчному контекстi комусь спало на думку й таке, що лiдери восьми розвинених країн забажали бачити на столi голову сербського президента.

Через три мiсяцi, коли режим Милошевича усунули вiд влади, нiдерландцiв звiльнили без будь- якого пояснення. Один iз них, на iм’я Йоганнес Ґотфрiдус, наразi вимагає вiдшкодування. Знову прибувши до Сербiї пiсля п’яти рокiв, вiн тремтячим голосом розповiв журналiстам про давню туристичну поїздку, котра завершилася ув’язненням та кiлькаденним катуванням в белградськiй тюрмi. За пережитий страх та страждання, яких зазнав, вiд уряду Сербiї вiн вимагає сто тисяч євро.

Нинi все це виглядає неймовiрним. Лише п’ять рокiв тому в Сербiї не робили рiзницi мiж туристами та терористами, а полiтична полiцiя й мiнiстерство iнформацiї щодня бомбили громадян попередженнями, що ворог не спить.
XS
SM
MD
LG