Доступність посилання

ТОП новини

Обласна Партія зелених на Івано-Франківщині закликає владу інвентаризувати землю в Карпатах.


Іван Костюк

Івано-франківська обласна організація Партії зелених закликала місцеву владу інвентаризувати державні землі в Карпатах. Такі заклики впродовж цього року не раз лунали з боку депутатів обласної ради. Народні обранці переконані, що значну частину унікальних рекреаційних земель було приватизовано незаконно.

“Усі землі в Карпатах буквально до останнього квадтратного метра необхідно взяти на облік”, - заявила голова івано-франківської обласної організації Партії зелених Надія Рим. Таку радикальну позицію зелені пояснюють тим, що впродовж минулих років чимало карпатської землі, придатної для розвитку туризму, було приватизовано незаконно.

Надія Рим, зокрема, заявила, що за інформацією обласного управління боротьби з організованою злочинністю та прокуратури області в селі Поляниця Яремчанської міськради, виконавчий комітет села самовільно вилучив понад 40 гектарів земельних угідь лісового фонду вартістю більше трьох з половиною мільйонів гривень і безплатно передав їх під індивідуальне будівництво. На цій площі мало б бути збудовано понад 200 особняків. І все це незважаючи на те, що під забудову віддані унікальні за рекреаційними можливостями карпатські землі. Лише вартість лісу, який мають зрізати внаслідок забудови, становить понад півтора мільйона гривень.

Окрім з’ясування того, чи це рішення сільської ради є законним, вже зараз відомо, що місцевий бюджет від цих операцій не отримає жодної гривні. Зелені заявили, що вони не проти індивідуального будівництва в Карпатах, але це повинно проводитись згідно з генеральними планами розвитку сіл та містечок. До того ж, у таких забудовах не передбачено, що ті, хто будує власні садиби за свої кошти, мали б вирішувати екологічні проблеми: будувати очисні споруди, збирати сміття, відводити стічні води від будинків.

Заяву, яку зараз оприлюднила Івано-Франківська обласна організація Партіх зелених, ще раніше підтримали депутати обласної ради. Вони також у своїх заявах наголошували, що за таких темпів індивідуального будівництва в Карпатах, які є зараз, незабаром не буде місця для спорудження туристичних комплексів.
XS
SM
MD
LG