Доступність посилання

ТОП новини

Депутати коментують статус Криму.


Віктор Міняйло

Київ, 19 квітня 2005 - Сьогодні речник МЗС України Дмитро Свистков на брифінгу повідомив, що Росія порушує угоди щодо перебування Чорноморського флоту на території України. Такі порушення виявила робоча група представників міністерств та відомств на чолі з першим заступником міністра закордонних справ Володимиром Огризком. А депутат держдуми Росії Віктор Алксніс на мітингу в Сімферополі заявив, що у зв‘язку з намірами України вступити до НАТО Росія, як відповідний захід, має порушити питання про статус Криму.

“Крим – абу український, або безлюдний” , з таким гаслом на початку незалежності їздили до криму активісти УНА-УНСО на чолі з народним депутатом Степаном Хмарою.

А ось що думає про статус Криму перший посол України в США, керівник фракції Блоку Юлії Тимошенко Олег Білорус: “Статус Криму Росія не визначала, не визначає і визначать не буде. Крим – це невід’ємна частина суверенної держави Україна. А відповідно до Конституції статус ЧФ в Криму тимчасовий. Він закінчиться в 2017 році. Треба вирішувати проблему про поетапну евакуацію флоту. За один день флот евакуювати не можна і тому відкладати на останній день 2017 року неможливо. Так, що ці заяви є провокативними”.

А ось що думає про заяву російського депутата комуніст Борис Олійник: “Я взагалі дещо причетний до формування зовнішньої політики і в таких випадках орієнтуюся тільки на офіційний Кремль. Стосовно Алксніса, якого я знаю ще по праці у ВР Радянського Союзу, то він, як людина емоційна, з дещо таким присмаком агресивності, тим паче відсторонений від кореневого, очевидно, свого народу коріння, то він так чоловік світу, виступає, і по-моєму, ніхто його не уповноважував виступати від імені Росії. Хай він займається своєю внутрішньою справою і не зазіхає на територіальну цілісність суверенної держави”.

Як і Борис Олійник добре знає Віктора Алксніса і заступник голови Меджлісу кримсько - татарського народу Рефат Чубаров: “Ми маємо подивитися на деяких політичних манкуртів, які відійшли від своєї культури, своїх традиції, від своїх цінностей. Я тут якраз маю на увазі такого політика, як Алксніс – людина, яка зрадила свою історичну батьківщину Латвію, яка зрадила своїх родичів іменитих, яка стала на захист імперії Російської. Тому в нього є такі нетерпимі дуже висловлювання щодо інших країн, держав. Зрозуміло, що ніякого змісту юридичного правового за його такими висловлюваннями немає. Просто Алксніс відчуває, що скоро він не буде потрібний і в Росії теж”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG