Доступність посилання

ТОП новини

Депутат Державної Думи Росії Віктор Алксніс про проблему Чорноморського флоту Росії і про українсько-російські відносини.


Володимир Притула

Симферополь, 19 квітня 2005 - Відомий російський політик, депутат Державної думи Росії, член фракції “Родіна” Віктор Алксніс, перебуваючи сьогодні у Криму, зробив кілька різких заяв на адресу нового українського керівництва. У відповідь на наміри офіційного Києва активізувати просування на Захід і навести лад у питаннях перебування Чорноморського флоту Росії на території України, російський депутат заявив у Симферополі, що ініціюватиме у Державній Думі питання територіальної приналежності Криму і Західної України.

Якщо Україна продовжуватиме спроби витіснення Чорноморського флоту Росії із Севастополя, то російська сторона мусить підняти питання про повернення їй Криму. Таку заяву депутат Державної думи Росії, член фракції “Родіна” Віктор Алксніс зробив у Симферополі, де брав участь у відзначенні 222-ї річниці приєднання півострова до Російської Імперії. На його думку, політика Києва спрямована на денонсацію Договору про дружбу і співпрацю між Росією та Україною і на створення на території Криму антиросійського плацдарму.


Віктор Алксніс: “Сьогодні розпочався процес розлучення між Росією та Україною. Але зовсім не з вини російської сторони. Нинішнє українське керівництво чітко заявило про свої євроатлантичні прагнення і перетворення України у плацдарм майбутньої збройної агресії проти Росії”.

Він вважає, що у випадку подальшого загострення відносин між Україною і Росією, на будь-які односторонні кроки українського керівництва у цьому напрямку у росіян є свій аргумент – негайно повернутися до питання про незаконність перебування Криму у складі України.

Віктор Алксніс: “У цій ситуації переважна більшість депутатів Державної Думи підтримає питання про статус Криму і про заходи Росії. Це не означає, що Росія завтра піде війною на Україну. Вона ніколи не воюватиме з братами-українцями. Але поставити це питання, щоб ті люди, які намагаються накинути неприродній курс для українського народу, задумалися, чим це загрожує для України, якими потрясіннями, - мені здається, це буде хорошим попередженням”.

Водночас він заявив, що ініціюватиме у Держдумі й інше територіальне питання:

“Державна дума Російської Федерації може ухвалити заяву про денонсацію і визнання недійсними з моменту підписання секретних протоколів Пакту Молотова-Ріббентропа і про те, що польські території, окуповані Радянським Союзом, мають бути повернені Польщі. Ми не закликаємо нікого до анексії, але тепер нехай Польща розбирається з цього питання з новим українським керівництвом”, - заявив депутат Державної думи Росії.

Він також пригрозив Україні тим, що Росія підніме ціни на газ і нафту, а також з 2007 року, коли буде реалізований німецько-російський проект газопроводу через Балтійське море, обмежить використання української газотранспортної системи.

“Ми дуже серйозно оцінюємо цей рух нинішнього керівництва України у бік Євросоюзу і НАТО. Акщо воно не хоче мати нормальних добросусідських відносин з Росією – що ж, це їхнє право. Але у цій ситуації Росія має право на адекватні заходи. Вона вживатиме дуже жорсткі відвовідні заходи – і військового плану, і політичного, і економічного. Чи треба це українському народу? – я знаю, що ні!” - сказав депутат Державної думи Росії, член фракції “Родіна” В. Алксніс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG