Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнародна група для Балкан нещодавно пiдготувала план врегулювання майбутнього статусу Косова. В Белградi цей документ викликав бурхливi реагування.


Михайло Рамач

Белград, 21 квiтня 2005 – Майбутнiй статус Косова обговорюють численнi мiжнароднi iнституцiї. Бiльшiсть з них згодна в тому, що провiнцiя не повернеться до складу Сербiї і не матиме права прилучитися до Албанiї. Проектом Мiжнародної групи для Балкан передбачається, що Косово стане незалежним без повної суверенностi. Точнiше, що частина його суверенностi належатиме Європейському союзовi. Членами Групи для Балкан є колишнi мiнiстри закордонних справ регiону. Мiж ними є й Ґоран Свиланович, котрий до минулого року очолював зовнiшнополiтичне вiдомство Сербiї i Чорногорiї.

Обурення белградських урядовцiв викликав як змiст документу, так i факт, що на ньому є й пiдпис сербського полiтичного дiяча. Свилановича стали називати зрадником, продавцем святої косовської землі, тощо. Так званi патрiотичнi сили приковують його до ганебного стовпа. Депутати вiд Соцiалiстичної партiї в середу покинули зал парламенту на вияв протесту, що там сидить депутат Свиланович.

Партiя голови уряду Воїслава Коштуницi проект Групи для Балкан назвала неприйнятним. Президент Борис Тадич каже, що вiн не подiляє думок колишнього мiнiстра.

Белград офiцiйно пропонує застосувати для Косова формулу “Бiльше вiд автономiї – менше вiд незалежностi”.

Колишнiй мiнiстр не хвилюється. Вiн каже, що мiж двома проектами великої рiзницi немає. Вони збiгаються в тому, що Косово бiльше не буде пiд владою Белграда. Сербськi урядовцi з цим погоджуються, коли за зачиненими дверима розмовляють з мiжнародними представниками. Та коли виступають перед сербськими громадянами,то вони стають бiйцями за збереження провiнцiї в складi Сербiї. Свиланович стверджує, що його вина полягає лише в тому, що вiн перший сказав те, що усi бачать, знають i – замовчують через тимчасовi полiтичнi iнтереси.
XS
SM
MD
LG