Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі стурбовані майбутнім української мови.


Петро Каландирець

20 квітня до редакції Одеської обласної газети „Чорноморські новини” прийшли лідери багатьох громадських організацій. На спільній прес-конференції вони висловили стурбованість перспективами розвитку української мови в Одеській області, зокрема, у державних структурах регіону. На запитання журналістів відповів голова Одеської обласної організації Спілки письменників України Геннадій Щипківський.

Учасники прес-конференції, серед яких є лідери та активісти Ліги українських жінок, „Просвіти”, Народного Руху України, висловили протест проти можливої реалізації в життя проекту Указу Президента України „Про захист прав громадян на використання російської та мов інших національностей у місцях їхнього компактного мешкання” та стурбованість тим фактом, що його не обговорюють за участю освітян, письменників, артистів та громадян, не байдужих до мовних питань.

Геннадій Щипківський
Голова Одеської обласної організації Національної Спілки письменників України Геннадій Щипківський висловив переконання, що при нинішньому принизливому ставленні до державної мови реалізація проектів законів, які стосуються російської мови, стане наслідком реального вилучення української мови з усіх сфер життєдіяльності на значній території країни.

Геннадій Щипківський: „Про що можна говорити, якщо в Одеській облдержадміністрації не чути жодного українського слова. Навіть голова облдержадміністрації Василь Цушко розмовляє мовою сусідньої держави. Як можна вимагати, щоб виконувався Закон „Про державну мову”, якщо голова адміністрації сам порушує його? Підлеглі його роблять так само”.

Учасники прес конференції
Голова обласної організації Спілки письменників України пов’язує поновлення дискусій навколо мовних питань з наближенням виборів 2006 року, але переконаний, що і цього разу обіцянки щодо перспектив статусу російської мови в Україні так і залишиться на рівні розмов. Він пообіцяв найближчими днями поширити Заяву і розпочати збір підписів представників місцевої інтелігенції (викладачів вищих навчальних закладів, письменників, художників, артистів, політиків), які не є байдужими до становища української мови як єдиної державної.

Геннадій Щипківський висловив підтримку нинішньому міському голові Одеси, який днями призначив на посаду начальника управління освіти багаторічного активіста товариства „Просвіта” Сергія Козицького. Він висловив сподівання, що відтепер в Одесі побільшає і україномовних засобів масової інформації.

Ще один учасник прес конференції – консультант Одеської філії Національного інституту стратегічних досліджень при Президенті України Михайло Мацюк переконаний, що поширення впливу російської мови в Україні сприятиме активізації сепаратизму на Півдні та Сході України.

Олег Олійників
Михайло Мацюк: „Обговорення мовних питань приносить лише шкоду. У нас наче інших питань немає. У нас є Конституція, мовне законодавство і влада уповноважена це виконувати. На майдані Незалежності, у дні Помаранчевої революції люди відстоювали не лише власну людську гідність, але ще і національну гідність. Серед цих вимог була і така: твердо і послідовно здійснювати політику національного відродження, формувати єдину політичну націю, як грунт, на який спирається держава. Цього не слід забувати”.

Член Національної Спілки письменників України, краєзнавець Олег Олійників вважає, що підстав для стурбованостей станом російської мови на Одещині не існує. На його думку, запровадження в життя проекту Указу Президента України „Про захист прав громадян на використання російської та мов інших національностей у місцях їхнього компактного мешкання” призведе до „спекуляцій та приниження української мови чиновниками різного рівня”.
XS
SM
MD
LG