Доступність посилання

ТОП новини

Чи каратимуть споживачів наркотиків в Угорщині?


Василь Плоскіна

Угорщина, 22 квітня 2005 – Ініциативна група депутатів угорського парламенту від проурядової більшості пропонує пом’якшити або взагалі скасувати кримінальну відповідальність за споживання наркотиків. Згідно з опитуваннями громадської думки, в Угорщині майже кожний третій підліток у тій чи іншій формі скуштував це зілля.

Попри поважні запобіжні заходи поліції, прикордонників а також митно-фінансового управління, наркотики різними шляхами все ж просочуються в Угорщину з Західної Європи, переважно з Голландії. Причому наркоділери крутяться вже не тільки поблизу молодіжних вечірок. Іноді їх можна зустріти навіть біля окремих шкіл та гімназій. Більшість опитаних вживали легкі наркотики в таблетках типу “екстазі” або палили сигарети з вмістом дикої коноплі чи гашишом. Однак є тут і група наркоманів, яка, так би мовити, серйозно сидить на “важких” видах наркотиків. Ці люди мають вже по кілька приводів у поліцію або стоять на обліку в наркодиспансері. Наступного тижня група депутатів від фракції ліберального Союзу вільних демократів, меншого партнера в урядовій ліво-центристській коаліції Угорщини, планує подати до парламенту пропозицію, в якій пропонують пом’якшити або взагалі скасувати кримінальну відповідальність для споживачів наркотиків. Щоправда, це стосуватиметься лише тих осіб, які купляли невелику кількість цього зілля, використовуючи наркотики виключно для власного вжитку. Всі інші групи наркоманів а також наркоділери будуть відповідати за свої антисоціальні дії перед законом як і досі, заявив, наприклад, вільний демократ Петер Ґустош, один з ініциаторів подання.

Оглядачі, втім, не прогнозують лібералам легкого тижня в парламенті. Справа в тому, що консервативні партії ще й досі гаряче дискутують щодо ступеня покарання наркоманів і тих, хто поширює це небезпечне для здоров’я людей зілля. Праві однозначно виступають за посилення кримінальної відповідальності і вже не раз били на сполох, коли ліберали й соціалісти, щоправда не всі і не завжди, закликали угорське суспільство бути більш толерантним у цьому питанні.
XS
SM
MD
LG