Доступність посилання

ТОП новини

Йозеф Рацингер допомагав мені вивчати німецьку мову - отець Павло Когут із Франції, який вчився разом з новим Папою римським.


Мар’яна Драч

Папа римський Бенедикт XVI
Прага, 22 квітня 2005 року - Папа римський Бенедикт XVI сьогодні провів першу робочу зустріч з колегією кардиналів. У Ватикані і Римі готуються до церемонії інавгурації нового понтифіка, що відбудеться в неділю. Очікують, що до столиці Італії прибудуть півмільйона прочан. Лише з Німеччини, батьківщини Бенедикта XVI, мають намір приїхати 100 тисяч людей на церемонію, котра знаменує початок папства.

Вітати нового понтифіка буде й український священик із Франції отець Павло Когут. Він добре знає Йозефа Рацингера ще зі студентських років. Вони разом вивчали богослов''я у Німеччині. У розмові з радіо "Свобода" Павло Когут згадав ті часи.

Павло Когут

Останній рік моїх богословських студій я відбував у німецькій семінарії в Фрайзингу. Якраз у той час був там і Райцингер. Ми разом сиділи за одним столом, часто відбували спільні проходи і спілкувалися на різні теми. Тоді для моєї церкви були дуже страшні часи, переслідування. Якраз цими днями минуло 60 років від арешту глави нашої церкви Йосипа Сліпого.

Мар’яна Драч

І Ви тоді розповідали Йозефу Рацингеру про проблеми українських греко-католиків?

Павло Когут

Я йому оповідав. Він глибоко співчував. Я також переживав смерть мого вуйка, молодшого брата моєї мами, котрого замордували в 1941 році в Бережанській тюрмі (у Львові). Я йому про все говорив, бо я тоді не мав ніякого контакту з моїми батьками. Я залишив батьківський дім в липні 1944 року. Мама мене провела аж до лісу, там благословила і не знала, чи я той ліс перейду чи не перейду, бо ліс тоді дихав смертю.

Мар’яна Драч

Ви разом жили з Йозефом Рацингером в одній кімнаті упродовж року. Як це було?

Павло Когут

Ми розмовляли більше на проходах, бо семінаристи в кімнаті хіба що спали. Тих більше, що ті кімнати ніхто не огрівав ніколи. Вони були холодні. Як не раз взимку було, що ми приносили миску води, щоб рано помитися, а вода замерзала. І треба було кулаком її пробити, щоб помитися.

Мар’яна Драч

А як Ви можете описати Йозефа Рацингера - що це за людина?

Павло Когут

Людина дуже гарна, скромна. Вдумливий і вчений богослов, має кришталевий характер. Він ніколи не піде на компроміс зі злом і ніколи не назве чорного білим. Тому у світі, можливо, тепер так заворушились, ідеї його очорнюють.

Мар’яна Драч

Його критикують за те, що в нього дуже консервативні погляди, що це, можливо, зашкодить розвитку церкви.

Павло Когут

Він ще не вияв себе, не сказав свого слова. Тому, я думаю, що все, що відбувається, є на пересудах. То є люди, які не пізнали його.

Мар’яна Драч

А як Ви думаєте, Йозеф Рацингер, як Папа Римський, щось зможе зробити для УГКЦ? Чи зможе вона отримати Патріархат, як мріють про це мільйони греко-католиків?

Павло Когут

Я не можу сказати з якоюсь такою певністю, що він буде робити. Це питання досить складне. Ви сказали, що мільйони українців бажають. Дав би Бог, щоб це так було, щоб ми наперед самі були отак глибоко прихильні і глибоко в цьому також співпрацювали для тої святої і важної справи нашої київської церкви.

Я так вважаю, що наша київська церква має 5 сестер, які між собою живуть не в згоді. Це є ота церква, що в Московському патріархаті, та, що в Київському патріархаті, і та, що автокефальна, і та, що в константинопольському, і ми греко-католики.

Моїм бажанням було б, щоб ми могли бути сопричасні, всі разом. То був би такий перший крок. Я думаю, що Папа це не тільки благословить і привітає, він також у цьому переконаний, бо єдності церкви всі бажають. То воля не наша, то воля спасителя нашого Ісуса Христа.

Мар’яна Драч

А коли Ви вчилися разом з Йозефом Рацингером, то Ви коли-небудь думали, що він може стати Папою?

Павло Когут

Таких думок, як були ми студентами, ще не могли мати. Ні він не міг мати, ні я.

Мар’яна Драч

А він якось вирізнявся від інших?

Павло Когут

Так, він вирізнявся своєю побожністю, глибиною своєї богословської думки. Між іншим, також людина уважна. Ми розійшлися, я пішов на душпастиря українців до Франції, він - своєю дорогою.

Але стрілися ми десь у половині 70-тих років, коли вже він був кардиналом, архієпископом Мюнхена. Почали ми розмову, а цей кардинал так говорить до мене, як наче ми тільки розійшлися - такі дрібнички пригадує про наші розмови, розпитував про моїх батьків, чи я довідався про них щось. Навітьте, що через брак всяких вітамінів у мене появилася рана на руці. Я був цим глибоко зворушений, що в нього така уважність до людини, а також феноменальна пам’ять.

Мар’яна Драч

А Ви його не вчили української мови тоді? Не було такої нагоди?

Павло Когут

Такої потреби не було. Мені тоді треба було чим скоріше вивчати німецьку мову.

Мар’яна Драч

А він Вам допомагав?

Павло Когут

О, він мені допомагав! І в декотрих потребах був моїм секретарем, бо говорити одне, а щось писати, то треба було добре знати мову. Він мені в цьому допомагав.

Мар’яна Драч

А він за Вас старший чи молодший?

Павло Когут

Він на рік молодший.

Мар’яна Драч

Тобто, Вам 79 років.

Павло Когут

Так. І друге, вже востаннє, зустрілися ми з ним, як святкували 50-тиріччя нашого священства. Він був свячений два дні переді мною.

Мар’яна Драч

Це було в 1951 році.

Павло Когут

Так, він був свячений великим кардиналом німецьким. Їх було тоді 52 богословів. Нас було 3 українців, і нас святив архіпастир скитальців Іван Бучко два дні пізніше, 1 липня в Мюнхені. Як ми стрінулися у Фрайзенгу у 2001-му році, він сказав до мене відразу спонтанно: “Папа ще не урядує в Римі, він переживає за Україну”, - бо Іван Павло ІІ тоді якраз повернувся з України.

Мар’яна Драч

А Ви збираєтесь зараз поїхати до Рима?

Павло Когут

Так, збираюся. Якраз у п`ятницю їду.

Мар’яна Драч

Отець Павло Когут, який рік вивчав богослов`я разом з новим Папою Римським, сам родом із села Конюхи Козівсього району Тернопільської області. Він покинув Батьківщину понад 60 років тому, але й далі кожен свій день у французькій провінції Лотарингія розпочинає з молитви за Конюхи і за Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG