Доступність посилання

ТОП новини

Міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер дав свідчення у парламентській слідчій комісії.


Надія Кандиба

Німеччина, 25 квітня 2005 - Німцям, які цікавляться політикою, в понеділок, мабуть, було вкрай важко визначитися: йти на роботу чи під якимось приводом залишитися вдома і стежити по телевізору за виступом міністра закордонних справ Німеччини Йошки Фішера. Справа в тому, що вперше в історії Бундесдтаґу із засідання парламентської слідчої комісії, на якому свідчення давав міністр, велася пряма телетрансляція. Тим більше, що йшлося про так званий “візовий скандал”, ця тема вже впродовж кількох місяців визначає внутрішньополітичне життя Німеччини.

На виступ міністра закордонних справ Німеччини Йошки Фішера чекали давно і з великим нетерпінням. Однак якихось украй несподіваних викриттів не сталося. Єдиний докір, з яким погодився міністр, - це те, що він запізно відреагував на ситуацію, що склалася, зокрема, в німецькому посольстві в Києві:

“Я не збираюся виправдовуватися. Мені треба було раніше поцікавитися тим, що там відбувається, і вжити відповідних заходів. Це мій недолік”, - сказав Фішер.

Докори ж консервативної опозиції в тому, що він несе особисту відповідальність за масові зловживання візами, міністр категорично відкинув. Більше того, він навіть не вважає за помилку розпорядження від 2000-го року, яке сприяло подальшій лібералізації візового режиму. На думку критиків, саме це розпорядження злочинці і використали для масового переправлення нелегалів через кордон.

Глава зовнішньополітичного відомства Німеччини нагадав, що ще попередній уряд, тобто, уряд Гельмута Коля почав лібералізувати систему видачі віз для жителів країн Східної Європи. Виступаючи перед членами слідчої комісії, Фішер, у свою чергу, закинув консервативній опозиції навмисне роздмухування скандалу:

“Ви та ваші колеги по партії публічно заявляєте про мільйони нелегалів, які прибули до нас. Ви навмисно роздмухуєте скандал. Але хіба можна вітати волелюбний український народ і одночасно чіпляти на цілий народ ярлик злочинців та повій?”

На його думку, твердження про те, що Німеччину заполонили злочинці, є пропагандою опозиції. Він послався на експертів, які так і не змогли підтвердити тезу про зростання злочинності в Німеччині внаслідок лібералізації візового режиму. Йошка Фішер виступив за те, щоб його країна й надалі залишалася відкритою і не відгороджувалася від решти світу. Аналітики в своїх перших оцінках дійшли висновку, що свідчення міністра не внесли ясності у розслідування візового скандалу і що супротивні сторони й надалі залишатимуться кожна при своїй думці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG