Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт довкола туристичного комплексу “Буковель”.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 26 квітня 2005 - Керівництво Івано-Франківської обласної держадміністрації оприлюднило деталі нової скандальної справи. Цього разу в центрі уваги відомий в Україні та поза її межами карпатський гірськолижний комплекс “Буковель”. З невідомих причин місцева сільська рада, яка володіє землями довкола “Буковеля”, віддала в користування більше 40-а гектарів площ впритул до гірськолижних підйомників. Власники “Буковелю” висловили обурення такими діями. Тим паче, що виділені ділянки отримали високопосадовці з різних міст України.

Лише впродовж минулого року в карпатському гірськолижному комплексі “Буковель”, що поблизу села Поляниця на Івано-Франківщині, відпочило понад 180 тисяч туристів. Це у два з половиною рази більше, аніж попереднього року. Фірма збудувала сучасну європейську базу для відпочинку, ввела в дію новий підйомник, який зараз є найкращим у державі. Товариство з обмеженою відповідальністю “Скорзонера”, яка є офіційним власником “Буковелю”, вже вклала в будівництво та розвиток комплексу понад 180 мільйонів євро.

Директор “Скорзонери” Олександр Шевченко заявляє, що термін окупності такого масштабного проекту 10-15 років. Закономірно, що комплекс, на переконання його власників, вимагає розширення, зважаючи на ефективну роботу та популярність. Тут планували збудувати ще кілька гірськолижних підйомників.

Однак, як заявив голова Івано-Франківської обласної держадміністрації, у фірми зараз виникли великі проблеми. І його джерела, на думку керівника області, в наступному: “Основа конфлікту і основа всіх проблем, як на мене, була закладена (хоча я можу й помилятися) у рішенні сесії обласної ради від 27 серпня 2002 року. Назва рішення “Про встановлення межі села Поляниця Яремчанської міської ради”. Обласна рада постановила, що територія села складатиме 1700 гектарів, тобто площа села збільшилась на 1200 гектарів”.

Роман Ткач наголосив, що таким кроком обласна рада віддала все на відкуп сільській раді, тобто сільська рада почала вирішувати долю площ, які впритул прилягають до туристичного комплексу “Буковель”. І їхню долю було вирішено. 40 гектарів землі, яка знаходиться безпосередньо впритул до гірськолижних підйомників, виділили на індивідуальне будівництво державним чиновникам та представникам силових структур з різних міст України.

Голова обласної держадміністрації відверто сказав, що, без сумніву, ці землі не передавались безкоштовно. Адже одна сота гектара такої землі коштує від двох до п”яти тисяч доларів. Люди, що отримали ці ділянки, зараз теоретично отримали можливість будувати власні невеликі готелі, приймати туристів і заробляти на тому, що вони користуватимуться гірськолижними підйомниками “Буковелю”. З цього приводу голова обласної держадміністрації заявив:

“Так-от, я хочу сказати, що в даному випадку постраждала фірма “Скорзонера” та інші фірми, які працюють там і займаються розвитком “Буковелю”. Роман Ткач наголосив, що готовий виступити першим помічником у вирішенні цього конфлікту, і особисто вважає, що правда на боці власників “Буковелю”. Представники фірми “Скорзонера” у свою чергу також заявляють, що робитимуть усе, щоб їм дали можливість розвивати комплекс.

Діятимуть вони згідно із законом, але не мають жодного бажання, щоб створену за їхні кошти інфраструктуру використовували спритні люди, які здобули свої ділянки незаконним, на їхнє переконання, шляхом. Зараз конфілкт довкола “Буковелю” набирає сили. Сільський голова Поляниці вже встиг побувати в камері попереднього затримання. Звісно ж, затримання стосувалося виділення ділянок під індивідуальну забудову біля гірськолижного комплексу.
XS
SM
MD
LG