Доступність посилання

ТОП новини

Китайський текстиль – загроза для Європи.


Марія Щур


Прага, 26 квітня 2005 – Країни Європейського Союзу вимагають від адміністрації ЄС швидких дій щодо імпорту текстильної продукції з Китаю. Тринадцять з 25 країн-членів ЄС, включно з Францією та Італією, вимагають зменшення китайського імпорту, який, на їхню думку, загрожує робочим місцям в Європі. Ці вимоги кидають тінь на багаторічні зусилля Європейської Комісії налагодити гармонійні торговельні стосунки з Китаєм.

Виступаючи у Брюсселі, комісар Європейської Комісії з питань торгівлі Пітер Мандельсон підтвердив, що імпорт з Китаю протягом останнього часу різко зріс. “Зростання становило від 51 до 534%. Дійсно, деякі статті зростання вражаючі. Тому я рекомендував, щоб ЄС розпочав розслідування та неформальні консультації з Китаєм”. За словами представників торговельного відомства ЄС, розслідування, що було розпочате на підставі статистичних даних, триватиме до 60 днів.

На думку оглядачів, Європейська Комісія перебуває під значним тиском великих країн ЄС, де економіка в застої, а робочі місця у текстильному секторі під загрозою зникнення. Міністр закордонних справ Франції Мішель Барньє вимагає від ЄС “діяти невідкладно”. З іншого боку, є й такі європейські голоси, які виступають за обережні дії, зокрема йдеться про Швецію та Британію, які виступають за врівноважене розслідування цієї справи.

Обережно намагається діяти і сам єврокомісар. “Я не піду на те, щоб ухвалювати поспішні рішення. Рішення будуть ухвалені залежно від фактів щодо справжніх поставок до Європейського Союзу, так щоб ми потім могли захистити свої дії і збалансувати інтереси виробників та споживачів, а також зважити на інтереси наших торговельних партнерів”, - сказав Пітер Мандельсон.

Китай уже заявив, що буде “рішуче протестувати” проти спроб накласти квоти на експорт своєї текстильної продукції до Європи та США. За умовами вступу до Світової організації торгівлі Китай зобов’язувався дозволити іншим країнам-членам організації накладати торговельні обмеження в разі значного і постійного зростання китайського імпорту. З іншого боку, помилка у діях ЄС могла б означати довгу тяганину позовів у Світовій Організації Торгівлі, чого ЄС намагається уникнути.

На думку китайської сторони, ЄС діє несправедливо. Заступник міністра торгівлі Китаю Ïі Сяньжунь вважає, що адміністративне обмеження імпорту - це повернення до минулого. На його думку, після того, як було скасовано квоти на імпорт китайського текстилю, для ЄС було цілком природно очікувати зростання імпорту.

Аналітики очікують, що Китай реагуватиме жорстко на кроки Європи і вживе усі наявні в його арсенали заходи для того, щоб не допустити консенсусу в Європі щодо цього питання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG