Доступність посилання

ТОП новини

В Сербiї вчора вiдзначали День державностi держави, котра перестала iснувати два роки тому. Був це початок державних і церковних святкувань, якi триватимуть цiлий тиждень.


Михайло Рамач

Белград, 28 квiтня 2005 – День державностi в Белградi вiдзначають на згадку про створення так званої Союзної Республiки Югославiї, федерацiї котру уряди Сербiї i Чороногорiї нашвидкуруч проголосили 1992 року, пiсля розвалу колишньої Югославiї. Громадяни називали її скороченою або мiнi-Югославiєю. Два роки тому її перебудували на державне об’єднання Сербiя i Чорногорiя. Проте парламент ще не встиг ухвалити новий закон про державнi свята й через це вже другий рiк пiдряд офiцiйно вiдзначають свято держави, котрої бiльше немає.

Правду кажучи, нiхто не святкує. Урядовцi не вiтали громадян зi святом. Вихiдний, та й все. Вихiдний день i в п’ятницю, бо це Велика П’ятниця. Мiнiстерство працi та Мiносвiти дiйшли висновку, що не варто працювати й у четвер. А в недiлю подвiйне свято: Великдень за старим i Перше травня за новим календарем. Святкуватимуть до середи. Отож – цiлий тиждень. Нехай живе державно-церковна демократiя, глузують оглядачi.

Щоправда, це стосується лише державних iнституцiй та компанiй. Приватнi власники невмолимi: в них вихiднi лише в недiлю та понедiлок. Нехай живе капiталiзм!

Лише економiстам не до жартiв. Вони попереджають, що вже час розiрвати з пережитком соцiалiстичних часiв, коли святкували i те i се, аби лише якомога менше працювати. Та економiстiв нiхто не слухає. Кому ж бо до ефективностi суспiльного виробництва та iнших показникiв, коли так приємно забути всi негаразди i святкувати - чи то за старим, чи за новим календарем!
XS
SM
MD
LG