Доступність посилання

ТОП новини

Концерн “Мерседес” шукає партнерів в Івано-Франківську.


Іван Костюк


Івано-Франківськ, 28 квітня 2005 - Івано-Франківський міськвиконком розіслав підприємствам реґіону листа з пропозиціями від відомого німецького автоконцерну “Мерседес”. Німецька компанія, яка запропонувала тендер щодо співпраці українським підприємствам, сподівалася, що, можливо, партнери знайдуться якраз на Прикарпатті. Однак підприємства Івано-Франківщини відповілИ мовчанням на таку пропозицію. Мерія міста не приховує свогО здивування, адже пропонується вигідне співробітництво, а місцеві підприємства його вперто уникають.

Заступник івано-франківського міського голови Олег Синютка заявив, що пропозиція щодо співпраці від автоконцерну “Мерседес” – не єдиний проект, який пропонують для спільного втілення іноземні компанії на Прикарпатті.

Для прикладу італійський концерн “Мерлоні”, який на базі колишнього заводу “Івіта” з виробництва пральних машин створив підприємство “Українська побутова техніка”. Італійці зараз мають великі плани щодо випуску різноманітної побутової техніки. Уже зараз відомо, що підприємству потрібні будуть українські партнери, зокрема місцеві.

За словами Олега Синютки, той, хто візьме участь у цьому проекті, матиме стабільні прибутки. Адже “Українська побутова техніка” планує завоювати значну частину ринку країн Східної Європи та СНД. Однак місцеві підприємства, на превелике здивування, не квапляться подавати свої пропозиції щодо співпраці з іноземцями. А таких пропозицій з боку іноземних компаній стає щоразу більше. Компанія “Флемінг” планує інвестувати у налАгодження виробництва з випуску сучасних меблів близько 8-ми мільйонів євро.

На одному з найбільших підприємств колишнього військовопромислового комплексу Радянського Союзу концерні “Родон” планують створити виробництво з випуску електрообладнання для автомобілів. І до цього проекту також залучено іноземні інвестиції.

Окрім цього, Івано-Франківський міськвиконком передбачає запросити іноземні компанії до фінансування реконструкції івано-франківського аеропорту, найпотужнішого в Західній Україні. Для того щоб привабити іноземних інвесторів, уже незабаром відбудеться низка презентацій інвестиційних можливостей обласного центру Прикарпаття. У травні такі презентації заплановано провести на бізнес-форумі у Відні, в Українсько-італійській раді з підприємництва та Американській торгово-промисловій палаті.

Івано-Франківську та й усьому регіону, на переконання місцевої влади, зараз украй необхідні значні іноземні інвестиції для розвитку економіки. Щоправда, місцеві підприємства поки що, як вважає мерія Івано-Франківська, передовсім психологічно не готові співпрацювати з іноземними партнерами. Зрештою, вони не звикли до прозорості в такому співробітництві. Адже минула влада зчаста використовувала для створення спільних проектів домовленості, які не були зафіксовані в жодному документі.
XS
SM
MD
LG