Доступність посилання

ТОП новини

Україна програла Росії у змаганні за туркменський газ – нові баталії ще попереду.


Марія Щур


Прага, 28 квітня 2005 – Росія обіграла Україну у питанні купівлі туркменського газу. Так експерти оцінюють нещодавню домовленість між туркменським президентом та російською компанією Ґазпром. Згідно з нею, Росія, на відміну від України, купуватиме туркменський газ за старою ціною, але платитиме за нього повністю грошима. З іншого боку, аналітики зауважують, що на цьому змагання за туркменський газ між Україною і Росією не завершується.

Російській компанії Ґазпром вдалося переконати президента Туркменістану Сапармурата Ніязова відмовитися від ідеї збільшити ціну свого газу на 14 доларів у порівнянні з минулим роком. На це пішло чотири місяці, кілька візитів до Ашгабата та особистий дзвінок президента Росії Володимира Путіна. Але, як вважають російські аналітики, гра вартувала свічок.

На думку московського експерта з питань СНД Сергія Благова, Москва по-перше, довела Ашгабату, що може прожити і без туркменського газу взимку, а по-друге, нагадала, що вона все ще володіє монополією на експорт туркменського газу, адже вона контролює трубопровід на Захід. Завдяки цьому, на думку Сергія Благова, Росії вдалося переграти Україну, який не допоміг навіть особистий візит українського президента до Туркменістану.

Єдина поступка, на яку погодилася Росія – це перехід на повну оплату за газ готівкою. Раніше, вона, як і Україна сплачувала готівкою лише половину ціни на газ. Але і у цій домовленості, як вважає експерт з Вашингтонського Інституту Політичних Досліджень Владимир Сокор, Росія підставила Україні підніжку.

“Україна намагалася збільшити частку бартерної оплати і за рахунок цього зменшити ціну на газ. Після того, як Росія повністю перейшла на грошову оплату, шанси України збільшити бартерну частку виглядають примарними”, - вважає вашингтонський експерт.

Однак справжнє змагання за туркменський газ, на думку багатьох оглядачів, ще попереду. Вони звертають увагу на те, що туркменський президент у різних угодах пообіцяв продати більше газу, ніж Туркменістан має в запасі. Тож незабаром дійде до того, що комусь може і не вистачити. Хто ж матиме переваги у суперечках тоді?

Як вважає аналітик радіо “Свобода” Роман Купчинський, Україна має потенційний козир: “Туркменістан хоче знайти ринок для свого газу на Заході. І Україна в переговорах з Туркменістаном обіцяє, що вони можуть бути для них партнером та транзитною країною для доставки туркменського газу до Європи. Це дуже вигідно і для України і для Туркменістану, бо ціна на кордоні зі Словаччиною є 120 доларів за кубометр. Росія не погоджується доставляти туркменський газ в Європу, бо Ґазпром хоче затримати у цьому свою монополію. Йдуть переговори про побудову газопроводу, який би міг доставляти газ до України та Європи. Як це буде вирішуватися, дуже важко зараз сказати”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG