Доступність посилання

ТОП новини

Надзвичайні повноваження американських правоохоронців можуть бути поновлені.


Сергій Куделя

Вашингтон, 28 квітня 2005 - Дія закону “Патріот США”, який був ухвалений після терактів 11 вересня 2001 року та викликав навалу критики з боку правозахисних груп, буде ймовірно продовжена і на наступний рік. Під час вчорашніх слухань, які відбулися у комітеті з питань розвідки Сенату США, жоден з присутніх сенаторів не виступив проти поновлення цього закону. Однак, деякі сенатори-демократи висловили занепокоєння щодо деяких його положень, які, на думку законодавців, можуть обмежити громадянські права американців.

Після ухвалення закону “Патріот США” у жовтні 2001 року, на багатьох телефонних будках Америки з’явилися наліпки зі словами – “Ваша розмова може прослуховуватися.” І підпис – “уряд США.” У такий спосіб правозахисні організації намагалися привернути увагу американців до найбільш суперечливого положення нового закону, який дозволяє правоохоронцям підслуховувати розмови тих, хто підозрюється у співпраці із терористами. Інше положення закону надає державним органам право отримувати інформацію про кредитну історія громадян, перелік книжок, які вони читають у бібліотеках, та їхню історію хвороб. Сенатор-демократ Барбара Мікульскі запитала в присутнього на сенатських слуханнях Генерального Прокурора США Альберто Гонзалєса – “Чи може ЦРУ шпигувати за американськими громадянами?” “Ні”, після деякої паузи відповів Гонзалєс. А присутній поруч директор ФБР Роберт Мюллер додав, що спостереження за американцями в середині США, здійснене в інтересах національної безпеки – це прерогатива його управління. “На загал, ми не можемо збирати інформацію про американських громадян, але існують деякі виключення.” – зазначив директор ФБР Роберт Мюллер.

Слова правоохоронців, ймовірно, переконали сенаторів, оскільки жоден з них не виступив проти продовження дії закону. Водночас, на думку сенаторки від штату Мейн Олімпії Сноу, критика закону “Патріот США” була викликана перш за все невірним розумінням деяких його положень. Тому, вона порадила правоохоронцям бути більш відкритими щодо того, як застосовується цей закон. Говорить Олімпія Сноу:

“Зрозуміло, що деякі дії повинні залишатися у таємниці. Однак, з іншого боку, ми повинні докласти максимум зусиль, щоб суспільство переконалось, що ми не зловживаємо цим законом та не обмежуємо громадянські свободи”.

Одним з позитивних наслідків закону “Патріот США”, урядовці називають покращення координації дій між ЦРУ та ФБР. Говорить глава ФБР Роберт Мюллер:

“Тут вже згадувалося, що до 11 вересня ми діяли в умовах, коли не було обміну інформації між тими органами, які відповідають за гарантування безпеки в середині США та органами, які займаються безпекою США за межами держави. І закон Патріот США зламав цю стіну між ними.” – так вважає глава ФБР Роберт Мюллер.

Водночас, директор ЦРУ Роберт Госс все ж застеріг від надмірної відкритості у діях правоохоронців. Адже, на його думку, це може допомогти терористам краще переховуватися. Тому, наліпки із написом “Ваша розмова прослуховується” навряд чи зникнуть найближчим часом з американських телефонних будок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG