Доступність посилання

ТОП новини

Міністр Роман Зварич визнав, що не має формальної юридичної освіти і диплому Колумбійського університету – Ukrainian Weekly.


Юрій Дулерайн


Нью-Йорк, 4 травня 2005 року - Роман Зварич, міністр юстиції України, вже не стверджує, що загубив документи про свою вищу освіту. В інтерв''ю американській газеті “Ukrainian Weekly”(ЮУ) міністр визнав, що не має ні диплому, ані докторського ступеня Колумбійського університету і не був професором в Нью-йоркському університеті. Пан Зварич також визнав, що не має вищої юридичної освіти.

Розмовляв з міністром Зенон Завада з київського бюро “ЮУ” кілька днів тому - 28 квітня. А нагода була та, що в травні 1998 року пан Зварич в інтерв’ю “ЮУ” сказав, що він є доктором наук. Тепер Зварич каже, що він глибоко шкодує.

В історичному довіднику “Хто є хто в Україні” говориться, що в Колумбійському університеті Зварич отримав ступінь магістра. Ось, що він каже тепер, цитую: “Я ніколи не закінчував докторських студій, ніколи не завершував свого навчання. Я ніколи не доводив до кінця процесу отримання ступеню вищої освіти на докторському рівні”.

Завада підкреслює, що довідник “Хто є хто в Україні” є головним джерелом інформації про депутатів ВР і працівників Кабміну. Коли панові Зваричу показали цей довідник, де говориться, що він був асистентом професора Колумбійського університету, то він сказав таке, цитую: “Я не мав титулу, я був помічником, і протягом 7 або 8 років читав лекції. То не була оплачувана праця”. Далі Зварич заявив, що ніколи не писав ані магістерської, тобто кандидатської, ані докторської дисертації, хоча у довіднику говориться, що він писав кандидатську з філософії Платона.

Тепер щодо іншого твердження, що Зварич був професором Нью-Йоркського університету від 1983 до 1991 року. За словами Джоша Тейлора, представника Нью-Йоркського університету Зварич був тимчасовим лектором у 1989-1991 рр. Зварич в інтерв’ю “ЮУ” каже, що професором називали його лише студенти, цитую: “Я не хочу сказати, що був професором, бо це може навести на думку, що я мав академічний ступінь, то був лише титул”. Він також визнав, що не має формальної юридичної освіти. Але пори це пан Зварич вважає, що може бути міністром юстиції, бо перед тим шість років як депутат готував закони.

Чи є взагалі вища освіта у Романа Зварича? Він стверджував, що від 1971 до 1976 року навчався в Манхатан коледжі в нью-йорському районі Рівердейл, студіював інженерну справу, але згодом переключився на політичні науки та філософію. Він отримав там же, за його словами, ступінь бакалавра, тобто інститутський диплом. Але, як пише Зенон Завада, Манхатан коледж на запит “ЮУ” не зміг підтвердити, а ні що Зварич закінчив той інститут, а ні що він там взагалі навчався.

Що ж до Колумбійського університету, то там підтвердили на запит “ЮУ” і агенції “Асошіейтед Прес”, що Зварич десь півтора року з осені 1976 до весни 1978 року навчався в школі міжнародних студій Колумбії. Завада пише в “ЮУ”, цитую: “Поки що невідомо, чи брехня пана Зварича коштуватиме йому посади міністра юстиції. Президент Віктор Ющенко відмовився коментувати скандал. Шанси пана Зварича залишитися міністром юстиції підвищуються завдяки фактові, що українські ЗМІ за винятком Інтернет-газети “Українська правда” здебільшого уникають повідомлень про цей обман”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG