Доступність посилання

ТОП новини

Ціна нових воєнних кампаній для США зросте, вважає американське військове командування.


Сергій Куделя


Вашингтон, 3 травня 2005 - Американська військова присутність в Афганістані та Іраку може обмежити здатність США вести воєнні кампанії в інших частинах світу. Про це, за інформацією американських ЗМІ, повідомив голова об’єднаного комітету начальників штабів збройних сил США Річард Майерз у своєму щорічному звіті для Конгресу. Однак, ще минулого тижня президент США Джордж Буш заявив під час своєї прес-конференції, що присутність американських військових в Іраку не послаблює боєздатності США. Чим викликані такі суперечливі заяви американського керівництва? Детальніше розповідає наш кореспондент у Вашингтоні Сергій Куделя.

Під час прес-конференції, присвяченій першим сто дням свого останнього президентського терміну, Джордж Буш говорив про військову кампанію в Іраку як про один з своїх найбільших успіхів. Тому, відповідаючи на запитання про стан американських військових ресурсів після війни в Іраку, Буш не виявляв жодного занепокоєння:

“Я завжди запитую про це в голови об’єднаного комітету, мого головного військового дорадника. Я кажу йому: “Чи ви відчуваєте, що наша боєздатність обмежена через обсяг військової присутності в Іраку?” І відповідь – ні, він не думає, що ми обмежені. Він вважає, що в нас ще багато ресурсів.”

Вже наступного тижня американським журналістам вдалося отримати уривки із таємного щорічного звіту перед Конгресом голови об’єднаного комітету начальників штабів збройних сил США Річарда Майерза, про якого Буш згадував на прес-конференції. За його висновками, перемогу у нових воєнних кампаніях збройні сили США здобудуть вже набагато вищою ціною, ніж в Афганістані чи Іраку. Рівень жертв у нових кампаніях, прогнозами американського командування, буде вищим як серед військових так і серед цивільного населення, а тривалість кампаній буде набагато довшою.

Водночас, військові аналітики відзначають, що американські збройні сили залишаються найпотужнішими у світі не зважаючи на розширення території їхньої дислокації. Однак, як стверджує експерт Фонду Спадщина Джек Спенсер, упродовж 90-х років американські військових готували не для участі у бойових діях, а для миротворчих операцій.

“Наші збройні сили зараз перенапружені значною мірою через те, що упродовж 10 років перед терактами 11 вересня ми займалися конфліктами у Боснії та Косово, і одночасно недостатньо фінансували наших військових, позбавляючи їх ресурсів.”

Небажання американського політичного керівництва публічно визнавати обмеженість військових ресурсів спостерігачі пов’язують із різко зміною громадської думки щодо війни в Іраку. За останніми опитування центру Геллапа, 57% американців вважають, що не варто було розпочинати військову операцію в Іраку. А 56% розглядають ситуацію в Іраку зараз як погану чи дуже погану. Водночас, у вівторок американські законодавці погодилися виділити додаткові 82 мільярди доларів для фінансування американської присутності в Афганістані та Іраку. Отже, демократичний прогрес в Іраку, на якому наголошує президент Буш, може перетворитися у свідомості американців на серйозний тягар як на економіці США, так і на її боєздатності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG