Доступність посилання

ТОП новини

У Нью-Йорку вибухнули іграшкові гранати.


Сергій Куделя

Вашингтон, 5 травня 2005 - Сьогодні вночі у центральному районі Нью-Йорку – Мангетені – відбулися два вибухи. За свідченням нью-йоркської поліції, постраждалих від цього злочину немає. Місцем вибухів став багатоповерховий будинок на третій авеню, в якому розміщені декілька іноземних представництв, зокрема офіс консульства Великобританії. Саме британський консульський відділ, на думку більшості американських оглядачів, був ймовірним об''єктом нападу зловмисників. Адже сьогодні у Великобританії відбуваються парламентські вибори. Однак, американські правоохронці кажуть, що їм поки не вдалося встановити мотиви здійснення вибухів.

Упродовж шести годин автобомобільний рух у центральній частині Мангетена був перекритий. З четвертої ранку нью-йоркські правоохоронці обшукували площу напроти одного з хмарочосів, біля якого щойно прогриміли два вибухи. Однак їм вдалося знайти лише розбите шкло, відбитий граніт та залишки двох, майже іграшкових гранат. Те, що спочатку сприйняли у місті як новий теракт, виявилося швидше його імітацією.

За словами шефа нью-йоркської поліції Реймонда Келлі, гранати, використані для здійснення вибухів, можна було б придбати у будь-якому дитячому магазині – у відділі іграшкової зброї для підлітків. Одна з них, за словами Келлі, мала форму лимона, а інша – ананасу. Гранати були наповнені порохом та встановлені у квітнику навпроти хмарочоса. Сила вибуху була достатньою лише для того, щоб утворити у гранітному квітнику невелику дірку та розбудити жителів сусідніх домівок.

Незважаючи на те, що навпроти будинку працювало декілька камер спостереження, поліція стверджує, що їй не вдалося побачити на відеозаписах нічого, пов’язаного з вибухами. Тому зловмисники досі не встановлені. Як наголосив мер Нью-Йорка Майкл Блумберг, поліція не отримала жодних погроз чи пояснень нічних вибухів. Отже, Блумберг поки відкидає версію, що ці вибухи були спрямованими проти британського консульства.

“Зараз ми поки що не знаємо, яким був мотив. Ми не отримали жодних телефонних дзвінків. У цьому будинку справді розташоване британське консульство, але я не думаю, що нам варто зараз робити поспішні висновки”.

Блумберг також наголосив, що останні вибухи у Мангетені не можна сприймати легковажно:

“Ми живемо в інакшому світі і тому нам треба пристосовувати до нього свою поведінку. І приділяти більше ресурсів для розвідувальної діяльності та боротьби з тероризмом”.

Нічні вибухи у Нью-Йорку тимчасово паралізували автомобільний рух не лише у Мангетені, але й у центрі Чікаго, біля будинку, де розташоване ще одне британське консульство. Однак, за словами чікагських правоохоронців, це з їхнього боку вже було просто запобіжним заходом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG