Доступність посилання

ТОП новини

Офіційна делегація з Івано-Франківщини побувала в Іспанії.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 6 травня 2005 року - Івано-Франківська обласна держадміністрація продовжує втілювати програму поглиблення зв’язків з українцями, які працюють за кордоном. Основною метою такої роботи є захист прав своїх громадян в інших країнах, а також створення на батьківщині умов для того, щоб вони в майбутньому могли повернутись і знайти гідне місце роботи. У цьому контексті відбувся перший візит з Прикарпаття до Іспанії.

Іспанія, Італія та Португалія – це ті європейські країни, де працює зараз найбільша кількість українських заробітчан. Саме вони обрані Івано-Франківською обласною держадміністрацією як пріоритетні для того, щоб співпрацювати на рівні місцевих громад для захисту прав українців, їх гідного працевлаштування за кордоном, а також створення певного культурного середовища, адже чимало українців живуть і працюють за кордоном разом зі своїми сім’ями.

Керівник управління зовнішніх зв’язків, туризму та євроінтеграції Івано-Франківської обласної держадміністрації Павло Андрусяк наголосив, що формальною причиною приїзду делегації з Прикарпаття до Іспанії стало проведення першого форуму українців: “Причиною поїздки стала достатньо серйозна подія. 17 квітня відбувався Перший конгрес українців Іспанії. Тобто якщо до цього часу в різних округах існували об’єднання українців, то цього разу вони зібрались усі в провінції Валенсія, де якраз працює найбільша кількість українців”.

Загалом в Іспанії за приблизними підрахунками працює до 500 тисяч українців. 100 тисяч з них – з Івано-Франківщини. 35 відсотків усієї кількості українців в Іспанії працюють у провінції Валенсія. Українці становлять зараз своєрідну критичну масу на іспансій землі, на них як на серйозну силу зважають державні стурктури.

На цьому наголошує Павло Андрусяк: “Річ у тім, що до наших людей в Іспанії уже добре ставлення. На фоні інших мігрантів наші люди є дійсно на високому рівні. Вони демонструють високу культуру праці, вони є справжніми європейцями. І про це говорять самі іспанці”.

Зараз українці в Іспанії об’єдналися і створили власний конгрес. Його, до речі, очолив, галичанин, вихідець із Надвірнянського району Івано-Франківської області Михайло Петруняк. Зараз на черзі створення Українського дому у Валенсії. Саме про це і йшлося під час візиту офіційної делегації з Івано-Франківщини. І це буде передовсім установа, де українці зможуть отримати необхідні юридичні консультації. Тут діятиме бюро із працевлаштування, а також недільна школа для українських дітей, які зараз навчаються в іспанських школах. В Українському домі також незабаром буде налагоджений виспуск української газети.

Делегацію з Івано-Франківщини приймало керівництво з округу Валенсія. З ними зустрічалось чимало політиків. Іспанці підкреслювали, що українці рік за роком стають щоразу активнішою частиною іспанського суспільства. Чимало з них хотіли б повернутись додому, для того щоб налагодити співпрацю з Україною, адже багато українців мають в Іспанії власний бізнес.

Отож Україні вже давно пора змінити своє ставлення до заробітчан як до бідних і знедолених. Такі й справді є, але більша частина тих, хто працює в Іспанії, - це люди, які міцно стоять на ногах. У Валенсії було також проведено переговори про співпрацю з чотирма місцевими університетами. Наступні поїздки щодо активізації взаємозв’язків з українськими громадами за кордоном Івано-Франківська обласна держадміністрація планує провести до Італії та Португалії.
XS
SM
MD
LG