Доступність посилання

ТОП новини

Президент США Джордж Буш відвідав Грузію, де йому влаштували концерт фольклорної музики.


Петро Кагуй

Прага, 10 травня 2005 року - Закінчився візит президента Сполучених Штатів Джорджа Буша до Грузії, де він сьогодні провів переговори із грузинським керівництвом.

Не залишилися осторонь ні тема російських військових баз на грузинській території, ні перспективи приєднання Грузії до європейських структур та її інтеграція у трансатлантичне співтовариство. І, звичайно, не обійшлося і без грузинського фольклору. А президент США навіть виступив на багатолюдному мітингу і привітався із присутніми грузинською мовою.

Американський президент Джордж Буш прибув до Грузії ще вчора із Москви, де він брав участь у відзначенні 60-річчя перемоги над нацизмом. У Тбілісі Буш повідомив, що він отримав від російської влади запевнення, що Росія виведе із грузинської території рештки своїх військових баз.

Саме через протиріччя у питанні про термін виведення російських баз, президент Грузії Міхеїл Саакашвілі не поїхав до Москви на відзначення 60-ої річниці завершення Другої світової війни на теренах Європи.

Після урочистої церемонії у парламенті Грузії та переговорів із грузинським керівництвом, президент США Джордж Буш зустрівся із журналістами.

“Ми вітаємо демократичні рухи, ми – разом із молодими демократіями. І ми хочемо допомогти там, де це можливо, щоб майбутні покоління грузинів могли рости у вільному суспільстві”, - сказав Джордж Буш. Він також назвав мирну революцію в Грузії прикладом для демократичного розвитку в інших країнах.

Зі свого боку, грузинський лідер Міхеїл Саакашвілі наголосив:

“Після Революції троянд не було країни, ближчої до Грузії, ніж Сполучені Штати – чи це стосувалося дипломатичної підтримки, економічної допомоги, питань безпеки чи дружньої поради – Сполучені Штати були поряд. За цю підтримку грузинський народ залишиться вдячним назавжди”.

Для Джорджа Буша і його дружини Лори, котрі вперше приїхали до Грузії, було влаштовано фольклорний концерт просто неба. Виступ перед десятками тисяч людей на центральній площі Тбілісі, де свого часу відбувалися основні події Революції троянд, Джордж Буш розпочав словами: “Лора і я були неподалік і вирішили навідатися сюди і сказати: “Доброго ранку – Ґамарджоба”.

І продовжив: “Ми поважаємо прагнення Грузії приєднатися до європейських структур. Ми підтримуємо Вашу співпрацю з НАТО. Керівники Грузії знають, що мирне вирішення конфліктів важливе для вашої інтеграції у трансатлантичну спільноту. Водночас, усі країни повинні поважати територіальну цілісність та суверенітет Грузії”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG