Доступність посилання

ТОП новини

Зварич заявляє, що у скандалі довкола його дипломів винуваті ті, хто вивчав науковий комунізм та бандерівці.


Марина Пирожук

Київ, 10 травня 2005 - Сьогодні міністр юстиції України Роман Зварич провів довгоочікувану прес-конференцію з приводу скандалу довкола його освіти.

Міністр заявив, що порушена у ЗМІ тема його дипломів є спланованою кампанією проти нього. Організаторами такої кампанії Зварич вважає діаспору, професійних комсомольців а також окремих українських чиновників, які не поділяють позиції міністра.

Свої дипломи міністр журналістам не показав, але запевнив, що підтвердження його освіти він привіз із США і збирається передати до Кабміну та секретаріату Президента.

Скандал довкола пана Зварича розпалився після публікації минулого місяця в Інтернет-виданні “Українська правда” матеріалу про суперечності в автобіографічних даних міністра, які стосувалися його освіти, наявності відповідних дипломів та вчених ступенів.

Оприлюднена інформація викликала резонанс як в журналістських, так і політичних колах. Зварича почали звинувачувати у брехні та нечесності. Міністр на публікацію вчасно не відреагував.

Відмовився коментувати питання освіти Зварича і Президент Ющенко. А безпосередній керівник міністра, глава уряду Юлія Тимошенко на численні вимоги журналістів реагувала на це з гумором і радила своїм підопічним не лише засвідчити рівень освіти, а й посилити його гуртком вишивання та музичною школою. Після цього окремі урядовці почали демонструвати свої дипломи. З’явилися окремі невеличкі коментарі і від самого Зварича.

Тиждень тому міністр в інтерв’ю газеті “Юйрейніан Віклі” визнав, що не має ступеня доктора наук, і що він не був професором Колумбійського університету, як твердилося в його офіційних біографіях.

Не має міністр, згідно журналістських досліджень, і диплому про закінчення Колумбійського університету. При цьому сам він твердить, що має такий рівень освіти, який за його ж визначенням еквівалентний магістерському диплому.

Про те, чому в офіційній біографічній довідці була інформація, що не має потвердження, Зварич чіткої відповіді так і не дав.

Сьогодні міністр заявив, що ситуація з його освітою є спланованою проти нього акцією.

Роман Зварич

Ведеться спланована широкомасштабна кампанія з намаганням дискредитувати моє ім’я. Я також з’ясував походження і інструментарій цієї акції, починаючи з неправильного написання мого прізвища, закінчуючи відвертою брехнею.

Були задіяні і використані старі ідеологічні діаспорні війни і прорахунки між бандерівцями, мельниківцями і (слово незрозуміле). Я розумію сил цих так званих патріотичних сил. Україна незалежна, воювати немає з ким.

Марина Пирожук

Серед винних у своїх проблемах Зварич також назвав професійних комсомольців, чиновників, які хочуть повернутися до старих методів керування та інших недоброзичливців.

Міністр наголосив, що привіз з Америки документи, які потверджують його освіту і що він передає ці папери для перевірки в Кабінет Мiнiстрiв та секретаріат Президента.

Обов’язок визначити якість освіти, Зварич покладає на уряд та Президента.

Коментував Зварич сьогодні й інші скандали, пов’язані з його персоною, зокрема стосовно реекспорту нафти. Він вкотре засудив рішення уряду з приводу заборони реекспорту нафти, назвавши його таким, що суперечить Конституції та іншим законам.

Як відомо, свого часу уряд заборонив здійснювати реекспорт нафти компанії, до якої має стосунок дружина пана Зварича. В ситуацію тоді втрутився Мінюст, а міністра звинувачували у лобіюванні сімейних інтересів.

Представники української діаспори здивовані закидами Зварича і піддають сумніву сказане міністром стосовно його освіти.

Ось як це прокоментувала американка Наталія Федущак, яка зараз живе і працює в Україні.

Наталія Федущак

Якщо людина має диплом, то вона може його показати. З Колумбійського університету немає проблем, якщо він немає оригіналу, немає проблем замовити і дістати копію. Це дуже легко зробити.

Я закінчила Колумбійський університет, я також загубила свій диплом багато років тому. Якщо я хочу дістати новий, то я можу піти, замовити і все.

Професійність є професійність - або ти маєш, або ти не маєш. А звинувачувати других людей, я думаю, що це є просто неправильним і некоректним.

Марина Пирожук

А ось як прокоментував сьогоднішні заяви пана Зварича доцент Києво-Могилянської академії, в минулому, як він сам жартує, комсомолець, Ігор Лосєв.

Ігор Лосєв

Мене більше турбують навіть не дипломи пана Зварича. Зрештою, їх просто можна показати, а не влаштовувати такий цирк з звинуваченнями якимись незрозумілими. Є диплом – покажи.

Мене більше турбує те, що пан Зварич дозволяє собі таке нахабне лобіювання інтересів фірми, де працює його дружина. Я собі думаю, що зробила б з паном Зваричем вільна американська преса, якби він дозволив би таке лобіювання, будучи міністром юстиції США, в Америці. Мені здається, що на цьому кар’єра пана Зварича закінчилася б на завжди у штатах за тими мірками, за тими нормами. Але чому в Україні мають бути гірші мірки, гірші норми?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG