Доступність посилання

ТОП новини

Мирний атом в Центральній Європі потребує пильного нагляду.


Василь Плоскіна

Угорщина, 13 травня 2005 - На думку представника Міжнародного атомного агенства, Угорщина витримала іспит з усунення наслідків можливої катастрофи на ядерних об’єктах. Цими днями під Будапештом закінчилися учбові збори за участю 20 служб цивільної оборони. Вони відпрацьовували синхронність дій на випадок техногенної аварії на одній з ядерних електростанцій в Румунії.

Навчання з цивільної оборони відбулися в містечку Надьлак за участю 1000 службовців та трьохсот фахівців. Крім того, у 66-ти країнах світу окремі групи спеціалістів ядерної галузі намагалися визначити, як би могла спрацювати в умовах виникнення збоїв у роботі АЕС в румунському місті Чорна Вода система ядерного захисту перелічених держав. Самі учасники зборів визнавали, що навчань з подібним розмахом в Угорщині ще не було. А виставляв оцінку роботі багатонаціонального колективу спостерігач від Міжнародного атомного агенства Валід ас-Суб, фізик з Йорданії.

На його думку, якби гіпотетична аварія сталася на румунській АЕС, цивільні служби з Угорщині були б на місці подій менш ніж за одну годину. Відтак вони мали негайно розпочати ліквідацію наслідків уявної катастрофи. За словами міжнародного спостерігача, це вельми непогані показники. У навчанні взяли участь понад 20 різноманітних служб. Серед інших були прикордонники, ветеринари, пожежники, поліція, працівники кількох університетів та наукових установ Угорщини.

Як відомо, в угорському місті Пакш вже багато років поспіль функціонує атомна електростанція, збудована ще за допомогою радянських ядерних технологій. До речі, запроектований цей об’єкт в одному з київських науково-дослідних інститутів. Потужність Пакшської АЕС є в багато разів меншою, ніж українські станції в Прип’яті чи Запоріжжі. Тим не менше угорська АЕС завовольняє потреби в дефіцитній енергії чимало галузей економіки та населення. Кілька років тому Пакшську станцію модернізували французькі фахівці. Однак незабаром на АЕС стався незначний викид радіоактивної пари. Неполадки, як стверджують угорські експлуатаційники, виникли внаслідок недбальства під час ремонтно-монтажних робіт, які проводили іноземці. Для усунення наслідків аварії до Пакшу приїхали не тільки французи. Сюди також запросили російських ядерщиків з відомого інституту Курчатова, оскільки Росія постачає на АЕС графітні стержні. У підсумку несправний пакшський реактор №2 простоював без дії більше року, чим завдав великих фінансових збитків енергетичному акціонерному товариству. Тому, на думку учасників зборів у Надьлаку, надійна безпека ядерних об’єктів не втратила своєї актуальності в Угорщині.
XS
SM
MD
LG