Доступність посилання

ТОП новини

Про новий кримський уряд.


Володимир Притула

Сімферополь, 12 травня 2005 - У Сімферополі кримський парламент на своїй позачерговій сесії затвердив нову структуру і новий склад Ради міністрів АРК. До нового уряду Анатолія Матвієнка увійшли частина членів попереднього уряду Сергія Куницина, а також кілька киян і висуванців Меджлісу. Кримський прем’єр Анатолій Матвієнко назвав цей склад Ради міністрів АРК компромісним.

Нову структуру і персональний склад Ради міністрів АРК кримський прем’єр Анатолій Матвієнко подав на розгляд позачерговій сесії парламенту автономії, яка сьогодні проходила у Симферополі, лише учора.

Втім, інтенсивні консультації, які проводив протягом останнього тижня прем’єр, і гнучкість у підборі кадрів урядовців дозволили йому провести обидва питання без якихось серйозних труднощів. Він висловив сподівання, що депутати погодяться на пакетну процедуру голосування, оскільки: “це не конкурс краси, а відповідальна місія й уряд мусить розпочати роботу якнайшвидше”, - заявив напередодні Анатолій Матвієнко. І депутати його підтримали.

Анатолій Матвієнко (переклад з російської)

Хто за те, щоб представлений склад Ради міністрів затвердити, прошу голосувати. Голосування пакетом, одноіменне, машину в режим голосування!

За – 76, рішення прийнято.

Володимир Притула

76 голосів депутатів - за персональний склад уряду і 75 – за його нову структуру виглядали як тріумф Анатолія Матвієнка. На підтримку його пропозицій висловилися навіть комуністи, а також фракція “Народний Союз Наша Україна”, члени якої голосували “проти” під час призначення нового прем’єра.

Нова структура кримського уряду передбачає скорочення кількості його членів з 32 до 18 урядовців. Членами уряду відтепер будуть лише сам прем’єр, його перший заступник, 4 віце-прем’єра і 12 міністрів. Всі республіканські комітети, за винятком двох, переформовані у комітети при Раді міністрів АРК, а їхні керівники відтепер призначатимуться особисто прем’єром.

Ключові посади першого і простих віце-прем’єрів посідатимуть висуванці київських структур “Нашої України”, а також член Меджлісу Шевкет Асанов. Зі старої команди на віце-прем’єрській посаді залишилася лише Віталіна Дзос. Зате міністерські крісла зберегли більшість членів уряду Сергія Куницина. Депутат Андрій Сенченко звернув на це увагу.

Андрій Сенченко (переклад з російської)

Дзос Віталіна Олексіївна –це та людина для мене, яка дала старт забудові і розпродажу Нікітського ботанічного саду. Це справжня трагедія для Криму і кримчан.

Чи Удовіна Ольга Максимівна, яка сприяла та організовувала ухвалення тих рішень, коли 300 з лишком гектарів південнобережної заповідної землі відводилися якимось “лівим” структурам. Вона приховала це рішення, порушивши чинний порядок. Займалася цим, як і організацією фальсифікації виборів. Я висловлюю власну думку і готовий відповідати за сказане.

Володимир Притула

Заявив депутат Андрій Сенченко, який очолює громадський комітет “Прозора влада”.

Втім, Анатолій Матвієнко ще напередодні заявив, що запропоновані структура і персоналії – результат компромісу з політичними силами у Верховній Раді Криму, досягнутий після інтенсивних консультацій. Про це ж він говорив і після сесії, відповідаючи на запитання радіо “Свобода”.

Анатолій Матвієнко

Безперечно, що це є продукт компромісу, і ви маєте розуміти, що з чистого листа ми не можемо розпочати, бо ми маємо історію, ми маємо парламент, це був новостворений парламент. Очевидно, тоді було менше компромісів, але ми повинні розуміти, що мали пройти цей парламент.

І тупцювання в якихось дуже категорично принципових речах, не створення уряду і неможливість організувати його роботу, я думаю, що це не на руку найпершій людині.

І оскільки ми поставили людину в центр, ми пішли на компроміси, але ми не зрадили принципу організації нашої роботи. І я погодився, це була ініціатива депутатів, в жовтні місяці послухати звіт з можливою ротацією. Все заставить всіх швидко пересувати ноги, працювати, бо це є певний стимул, хоча це є і певна пересторога.
XS
SM
MD
LG