Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнародний трибунал для колишньої Югославiї в четвер вперше обговорював пропозицiю прокуратури, щоб окремих обвинувачених судили мiсцевi суди в країнах, в котрих скоєнi злочини.


Михайло Рамач

Белград, 13 травня 2005 – Прокуратура запропонувала, щоб так звану “вуковарську трiйку” судили в Хорватiї або Сербiї. Йдеться про трьох офiцерiв, котрi восени 1991 року очолювали пiдроздiли колишньої югославської армiї пiд час боїв за Вуковар. Сербськi сили пiсля захоплення мiста, зазначається в обвинувальному актi, розстрiляли понад 200 полонених. Генерала Миле Мркшича, полковника Веселина Шливанчанина та капiтана Мирослава Радича обвинувачують з командної вiдповiдальностi.

Гаазький трибунал, заснований Радою безпеки ООН, кiлька рокiв тому виявив готовнiсть надати провадження окремих справ мiсцевим судам. В Сараєвi, Загребi та Белградi тим часом сформованi спецiальнi суди в справах воєнних злочинiв. Експерти Трибуналу провели окремi курси для мiсцевих суддiв та прокурорiв.

Хорватська сторона наполягає на тому, що масовий злочин був скоєний на територiї Хорватiї і “трiйку” треба судити перед хорватським судом. В Загребi кажуть, що свiдки з Хорватiї не почували б себе безпечно в Сербiї. Хорватська преса припускає, що сербський суд, пiд тиском громадської думки, був би посту-пливим щодо обвинувачених. А сербська сторона зазначає, що йдеться про громадян Сербiї, вони повиннi постати перед сербським судом. На думку численних сербських юристiв, процес в Хорватiї не був би справедливим, оскiльки хорватський закон не дозволяє пiдсудним взяти закордонних адвокатiв. Iншими словами, обвинувачених сербiв могли б захищати лише хорватськi адвокати.

Отож, i серби, i хорвати упевненi, що “вуковарська трiйка” належить саме їм. Остаточне рiшення суд має винести через кiлька тижнiв, пiсля докладного обговорення поданих аргументiв.
XS
SM
MD
LG