Доступність посилання

ТОП новини

Івано-франківський студент, якого ув’язнили в Білорусії, дав прес-конференцію.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 12 травня 2005 - Упродовж кількох тижнів у центрі уваги всеукраїнських мас-медіа перебували члени Національного альянску, яких затримали в столиції Білорусії під час участі в акції “Чорнобильський шлях”. Результатом цього затримання стало те, що Міністерство зовнішніх справ України надіслало три ноти МЗС Білорусії. Студент з Івано-Франківська, який був одним із затриманих, розповів подробиці ув’язнення.

Андрій Грималюк – студент Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Він був одним з п’яти членів Національного альянсу, які взяли участь в акції “Чорнобильський шлях”, яка вже 19-ий рік поспіль відбувається в Мінську. Білоруська опозиція таким чином намагається привернути увагу до проблем чорнобильців та тієї політичної ситуації, що склалася в країні. Цього року участь в акції взяло 10 тисяч осіб. “Чорнобильський шлях” проводили навпроти Адміністрації Президента. Білоруська влада заявила, що акція була несанкціонованою. Місце для її проведення було на окраїні Мінська, а не біля Адміністрації Президента.

В результаті загін омонівців заарештував кілька десятків учасників маніфестації. Українську делегацію заарештували повністю. Як відомо, всі українці отримали від 10 до 15 діб арешту. Андрій Грималюк, розповідаючи про обставини затримання, наголошує, що українці були шоковані судовою системою та діями правоохоронних органів у сусідній країні:

“Суд був на наступний день. Зранку нас відвезли до суду. Не можу сказати, що це був найсправедливіший суд. У залі був присутній лише суддя, секретар, який вів протокол, та порожній зал. У керівника Національного альянсу Юрка Гудзя навіть не було свідків. У мене принаймні був свідок. Це омонівець, який буцімто мене затримував. За білоруським законодавством омонівець може бути свідком у суді”.

Оскільки акція “Чорнобильський шлях” була абсолютно мирною, то українці не визнавали своєї вини. На відсутності будь-якого складу злочину в їхніх діях наголошувало також Міністерство зовнішніх справ України. На знак протесту щодо рішення суду українці відразу ж після вироку оголосили голодівку. Про це розповідає Андрій Грималюк:

“Голодування почалось одразу після винесення так званих вироків, чи як їх ще там можна назвати. Мета голодівки – бойкот тієї системи, яка панує в Білорусії. Ми не визнаємо тієї системи, яка панує в Білорусії. Суд над нами був неправомірним”.

Андрій Грималюк також наголошує, що надзвичайно професійною та кваліфікованою була робота працівників Українського консульства в Білорусії. Вони щодня відвідували затриманих членів Національного альянсу і надавали їм всебічну допомогу. Під час затримання омонівці били українців, щоправда (як зауважив Андрій Грималюк) акуратно працювали хлопці: жодних слідів на обличчях у затриманих. За рішенням правоохоронних органів Білорусії, вони, як виявляється, мають такі повноваження.

Усі члени Національного альянсу, котрі були затримані під час акції “Чорнобильський шлях”, депортовані з держави терміном на 5 років. Однак керівництво Національного альянсу вже заявило, що допомога опозиції в Білорусії залишається одним з пріоритетних напрямків у діяльності цієї організації.
XS
SM
MD
LG