Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську діє єдине в державі видавництво дитячих книжок з тканини.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 13 травня 2005 - В обласному центрі Прикарпаття вже третій рік працює видавництво “Кашалот”, яке випускає книги для наймолодших дітей. Такі книжки зараз користуються чи не найбільшою популярністю в європейських країнах, адже виготовлені вони з тканини. У нашій державі “Кашалот” -- поки що єдине видавництво, яке займається випуском книг для наймолодших читачів або правильніше – тих, хто ще не вміє читати, а лише вчиться вимовляти перші слова.

Ідея виготовляти книги з тканини для наймолодших читачів виникла в Івано-Франківську кілька років тому. Її вирішила реалізувати художник-дизайнер Олена Рубановська, яка тривалий час займалася проектуванням обкладинок книг для відомого в державі видавництва сучасної української літератури “Лілея-НВ”. Як зізнається Олена Рубановська, випускати книги з тканини, які дитина може використовувати замість маленької подушки, які не боїться розірвати і які легко можна випрати, виникла в неї під час відвідин книжкових ярмарок у сусідніх європейських країнах, де такі видання користуються широкою популярністю серед малюків та їхніх батьків.

Поки що видавництво “Кашалот” – єдине, яке робить книги з тканини в усій державі. На цьому наголошує виконавчий секретар наглядової ради видавництва Анна Кирпан:

“Маємо справу з видавництвом особливим. Іншого такого видавництва в Україні немає, яке видає особливі книжки. І гасло видавництва своєрідне: “Це книжки для тих, хто не вміє читати”. Перші дві книги видавництво “Кашалот” виготовило самостійно. Їхні назви “На добраніч” та “Я люблю татка”. Книги вийшли настільки вдалими та успішними, що ініціативу видавництва підтримали Івано-Франківський благодійний фонд “Наш Станиславів” та Міжнародний фонд “Відродження”. Вони спільно з видавництвом “Кашалот” реалізували проект під назвою “Почати з книгою: сприяння гармонійному розвитку дитину з перших місяців її життя”.

У межах цього проекту було видавно ще 3 книги. Варто наголосити, що процес вигготовлення таких книжок надзвичайно трудомісткий. Для виготовлення кожної з книг необхідно здійснити понад 700 операцій. Зараз видавництво за сприяння благодійних фондів проводить акцію благодійного розповсюдження книг. Їх отримають діти з особливими потребами віком до 5-ти років, а також діти найменшого віку з дитячих будинків. Акцію проводять в Івано-Франківській, Львівській та Закарпатській областях.

Директор видавництва Олена Рубановська зауважує, що ідеї щодо виготовлення книг є абсолютно оригінальними: “Ми пишаємось тим, що в нас існує робоча група, яка не просто тиражує готові ідеї, як це роблять інші видавництва, які беруть уже готові ідеї з Заходу і перекладають тексти українською. У нас ідеться про оригінальну розробку від самої ідеї аж до реалізації. Ідеться про творення сучасної української дитячої книжки, ідеться про авторські розробки передусім”. Видавництво планує продовжувати свою роботу, презентуючи на ринку нові цікаві видання.

Відчувати себе стабільним у ринкових умовах невеликому колективу видавництва “Кашалот”допомагає також фаховий юрист Кирило Рубановський. Будучи від народження неповносправним, відомий у західній Україні юрист допоміг своїй сестрі Олені Рубановській не відступити перед труднощами. І саме йому увесь колектив видавництва завдячує тим, що книги для найменших дітей і надалі виходять у світ.
XS
SM
MD
LG