Доступність посилання

ТОП новини

Активісти кампанії “Азатлік! – Свобода!” обіцяють “дискомфорт” новій владі в Криму.


Володимир Притула

Симферополь, 16 травня 2005 - Активісти кампанії “Азатлік! – Свобода!” обіцяють “дискомфорт” новій владі в Криму. Учасники цієї кампанії вимагають перегляду кримінальної справи про бійку в симферопольському барі Коттон-Клаб, за якою засуджено 6 їхніх співвітчизників. Вони звинуватили нового прем’єр-міністра Криму Анатолія Матвієнка не тільки у небажанні вирішити цю проблему, але й просто зустрітися з організаторами протестів, які тривають в Криму уже третій місяць.

Надир Бекиров, один з організаторів кампанії “Азатлік!” на захист шістьох засуджених за кримінальною справою активістів кримськотатарського національного руху, заявив сьогодні на прес-конференції у Симферополі, що нова кримська влада діє такими ж методами, як і стара. Він, зокрема, повідомив, що прем’єр-міністр Криму Анатолій Матвієнко уникає зустрічі з учасниками акції “Азатлік!”, попри те, що вони виконали його прохання і майже три тижні тому демонтували свої намети на центральному майдані Симферополя.

Надир Бекиров каже, що нова влада, як і стара, розуміє лише мову сили: “Нормальною людською мовою, очевимдно, не можна з жодною владою. Вона почує нашу мову 18 травня. Ту мову, яку вона розуміє. 18 і в наступні дні”.

“Ми використаємо такі форми протесту, які зроблять надзвичайно дискомфортним становище і центральної, і місцевої влади. І це буде дискомфорт усім – включаючи нас самих. Нехай влада про це подумає!”, - заявив Надир Бекиров.

Інший учасник прес-конференції, активіст кампанії “Азатлік” Айдер Мустафаєв заявив, що за фальсифікацією справи 6-х кримських татар стоять представники колишньої кримської влади, які мають вплив на нинішню владу в автономії: “Коли ми вимагаємо якогось гласного розгляду цієї справи, то, щоб приховати свої злочини, команда Куницина виходить на якісь контакти. А в неї досить довгі руки, щоб вплинути і на Верховний Суд, і на інші структури, в тому числі – силові. А те, що в команді Матвієнка опинилися ключові помічники Куницина, один з них прикриває по землі, інший – по санаторіям, які були раніше продані, і це дозволяє нам думати, що ці люди теж працюють і Матвієнко потрапив в їхню тінь”, - вважає Айдер Мустафаєв.

Кампанія “Азатлік!” розпочалася у березні, коли Апеляційний суд Криму підтвердив судовий вирок шістьом кримстьким татарам, звинувачених у бійках у симферопольському барі Коттон-клаб і в Симеїзі, коли постраждали кілька людей. Усі підозрювані були засуджені до ув’язнення на терміни від півтора до 9 років, але своєї вини не визнали. Лідери Меджлісу назвали цей процес провокацією, а засудження співвітчизників – політично вмотивованим.

Айдер Мустафаєв і Надир Бекиров, на думку місцевих спостерігачів, представляють радикальне крило Меджлісу і намагатимуться перехопити у поміркованих його лідерів ініціативу 18 травня, коли відзначатиметься 61-а річниця депортації кримськотатарського народу. Обидва уже скритикували українське керівництво за відмову оголосити 18 травня Днем жалоби і наміри провести у цей день розважальні заходи пісенного конкурсу “Євробачення”.
XS
SM
MD
LG