Доступність посилання

ТОП новини

Гендиректор ICTV – про мовну політику телеканалу.


Тарас Марусик

Київ, 12 травня 2005 - Ще один відомий російський журналіст Савік Шустер працюватиме в Україні, на телеканалі ICTV, де вже кілька років, як “прописався” Дмитро Кисельов.

З цього приводу я ставив запитання генеральному директорові телекомпанії Олександрові Богуцькому.

Цікаво, що засватав Савіка Шустера працювати на ICTV радник нинішнього українського Президента Борис Нємцов, а запросив його зять президента колишнього Віктор Пінчук.

На моє запитання, чому ICTV продовжує практику русифікації інформаційного простору України і чи не можна було вибрати когось з українськомовних журналістів, Олександр Богуцький відповів так.

Олександр Богуцький

Ми створимо ряд майданчиків для обговорення, і Савік – це один з майданчиків. При цьому, якщо вірити йому, він зовсім скоро опанує українську мову і можливо частину з дискусій зможе вести українською.

Тарас Марусик

Я спробую повернутися колись і зловити на слові чи Вас, чи Шустера.

Олександр Богуцький

Шустера, і якщо говорити про Савіка, нам дуже важливо було залучити для дискусії журналіста: а) це з дуже великим досвідом, і б) – журналістом, що швидше асоціюється з світовим громадянством, аніж з російським, тому що дуже важко назвати Савіка російським громадянством, тобто він громадянин Канади, живе в Італії, вільно володіє французькою, німецькою, англійською, італійською, очевидно.

Тарас Марусик

До речі, в інтерв’ю кільком російським газетам Савік Шустер пообіцяв до вересня, коли почнеться його програма, вивчити українську. А Олександр Богуцький обіцяє ще кілька дискусійних майданчиків з іншими журналістами, українськомовними.

Я також запитав Олександра Богуцького, чи і далі залишатиметься на ICTV зі своєю російськомовною програмою Дмитро Кисельов.

Олександр Богуцький

Бачте, цю програму назвати російськомовною дуже важко, тому що всі гості, які мають натхнення і можливість, вільно говорять українською мовою. І запитання російською не дозволяють її однозначно називати російськомовною.

В даному випадку всі україномовні політики перетворюють її в україномовну програму. Всі політики російськомовні висловлюються рівно так, як вони виступають у ВР чи в Кабміні.

Тарас Марусик

Але центральною фігурою залишається Кисельов?

Олександр Богуцький

Я б не перебільшував значення його центральної фігури.

Тарас Марусик

Отож, бачиш “чорне”, а кажеш “біле” – і навпаки.

Нагадавши закон “Про радіо і телебачення”, а також відоме мовне рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, я поцікавився в генерального директора телекомпанії, чи вважає він нормальним те, що згадані законодавчі норми ICTV не виконує.

Олександр Богуцький

Я б не перебільшував. Ліцензія телекомпанії ICTV зокрема містить чіткий рядок з зобов’язаннями щодо мови, 50х50. Якщо говорити про проблему взагалі, то, з формальної точки зору, напевно законодавство мало б відображати якусь ситуацію, а не віртуальну.

Правильна ситуація в країні така, що дуже багато людей розуміють, частина людей говорить російською мовою. І, наприклад, штучно обмежити вжиток російської мови вже напевно не можливо.

Тарас Марусик

Чи готові Ви будете, йдучи на переліцензування, виконати вимогу Нацради і чинного законодавства? - поцікавився я в Олександра Богуцького.

Олександр Богуцький

Ліцензія ICTV завершиться в 2009 чи 2008 році і, я думаю, що до цього часу ця дискусія завершиться. Я точно переконаний, що штучне переведення не є якось коректним. Я проти штучних речей.

Тарас Марусик

Отож, розрахунок на те, що за кілька років українці будуть настільки зрусифіковані, що цього вже не помічатимуть.
XS
SM
MD
LG