Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми довкола будівництва найбільшого в державі гірськолижного комплексу “Буковель”.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 16 травня 2005 - Упродовж чотирьох років на Прикарпатті будують найбільший у країні гірськолижний відпочинковий комплекс “Буковель”. У перспективі тут зможуть уже найближчим часом відпочивати не менше 10-ти тисяч туристів. “Буковель” мав би стати одним з найкращих відпочинкових комплексів такого типу у Європі. Однак будівництво гірськолижного курорту ледь не було зупинене. Сталося це через непорозуміння між владою та бізнесом.

Гірськолижний відпочинковий комплекс “Буковель” - це зараз окреме невелике сучасне містечко в самому серці Карпат. З 2001 року в будівництво надсучасного курорту було вкладено 150 мільйонів гривень. Фірма “Скорзонера”, яка займається будівництвом “Буковелю”, планує в найближчі роки вкласти ще не менше 250-ти мільйонів євро в розвиток інфраструктури цього гірського містечка. Згідно з планом розвитку тут мають на меті збудувати 26 підйомників та 120 кілометрів лижних трас різної складності. Тут також планують збудувати п’ятизіркові готелі, окремі котеджі для сімей, а також надати допомогу в належній роботі приватних готельних господарств. Як результат – планується створити кілька тисяч нових робочих місць.

Уже зараз в “Буковелі” діє кілька надсучасних гірськолижних витягів. Тут уже двічі відпочивав Президент України Віктор Ющенко. Однак усі ці перспективні плани мало не були припинені. Фірмі “Скорзонера” в результаті проведення додаткової експертної оцінки земель, які вона придбала під будівництво комплексу, запропонували доплатити ще 11 мільйонів гривень за вже куплену землю. Як результат, інвестори (а основним з них є “Приватбанк”) мало не припинили фінансування. У будь-якому випадку, як заявляє директор фірми “Скорзонера” Олександр Шеченко, те, що було заплановано на цей рік, уже не вдасться виконати:

“Ми планували побудувати в цьому році великий аквапарк, великий фітнесцентр, можливо, декілька готелів. Але, на жаль, час втрачено. І цього року, дай Боже, щоб ми встигли побудувати два або чотири витяги, збудувати всі мережі і вийти на пряму дорогу щодо приватизації землі”.

Новий голова облдержадміністрацїі Роман Ткач заявив, що нова влада детально вивчила питання щодо розвитку “Буковелю”, і зараз призначене проведення вже третьої незалежної експертизи, яка і визначить, чи потрібно доплачувати фірмі за вже придбану землю. Голова облдержадміністрацї також наголосив, що такі законодавчі непорозуміння виникають у результаті того, що будівництво “Буковелю” – це проект, який за своїми масштабами не має поки що аналогів у державі:

“Я дуже чітко хочу сказати, що вдячний представництву цієї фірми за те, що вони здійснюють чи не найвдаліший інвестиційний проект на території нашого краю. Удар прийшов у саме серце. Адже здебільшого в нас багато говорять. А тут іде реальний розвиток туристичного комплексу. Це надзвичайно великий плюс розвитку туристичної галузі нашої області”.

Як представники фірми “Скорзонера”, що будує гірськолижний комплекс “Буковель”, так і керівницто обласної держадміністрації заявляють, що внаслідок переговорів усі перешкоди щодо розвитку комплексу буде усунено і вже за кілька років “Буковель” стане одним з найкращих гірськолижних курортів у Європі.
XS
SM
MD
LG