Доступність посилання

ТОП новини

Підвищення тарифів на комунальні послуги у Донецькій області.


Олена Терзі

Донецьк, 17 травня 2003 –У Донецькій області найближчим часом прогнозують підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Однак, покращити якість надання послуг не обіцяють.

Підвищення тарифів на комунальні послуги – вимушений крок, кажуть представники Донецького міського водоканалу, Антимонопольного комітету та управління житлово-комунального господарства обласної адміністрації. Зараз мова, за їхніми словами, йде не про підвищення прибутків підприємств галузі, а про порятунок ЖКГ.

В’ячеслав Єрмаков: “Зараз мова йде про те, що підприємства отримують у діючих цінах стільки грошей, прибутків, точніше, що вони не можуть покрити своїми грошима видатки, які необхідні”.

Сказав заступник голови управління житлово-комунального господарства Донецької облдержадміністрації В’ячеслав Єрмаков.

За словами представників водоканалу, підприємство працює на збитки, купуючи воду у постачальників по 58 копійок за кубометр, а продаючи донеччанам по 28 копійок. Подібна ситуація і у тепломережах. Таким чином, навіть якщо всі жителі міста вчасно сплачуватимуть за комунальні послуги, підприємства ЖКГ все одно не будуть отримувати ніяких прибутків. Тобто, ремонтувати водогони, які зносилися більше ніж на 80 відсотків, чи покращувати якість послуг зараз просто нема за що.

В то же час, за словами заступника голови Донецького обласного відділення Антимонопольного комітету України Зої Макаричевої, сьогодні підвищення тарифів – це просто спроба сплатити всі борги, що накопичилися у комунальних підприємств. А для того, щоб вивести комунальне господарство Донецької області на рівень підвищення якості послуг, за словами спеціалістів, треба близько трьох с половиною мільярдів гривень та 10 років плідної праці.

Зараз підвищення тарифів у кількох містах регіону вже почалося. У деяких населених пунктах, щоб довести розцінки хоча б до собівартості надання послуг, довелося збільшити ціни вдвічі і навіть втричі. Незабаром зміни торкнуться і обласного центру, Донецька, де, наприклад, тарифи на водопостачання одні з найнижчих в Україні. Наскільки після підвищення виросте ціна, не знає навіть мер Донецька Олександр Лук’янченко. Це питання з долученням громадськості та спеціалістів зараз вивчає створена у міськвиконкомі комісія.
XS
SM
MD
LG